Rapport: Plastanvändningen kan nästan fördubblas till 2050

Avfall Utan kraftfulla åtgärder kan världens plastanvändning nästan fördubblas till 2050. Det visar en ny rapport som understryker vikten av politisk handlingskraft i samband med förhandlingarna om ett globalt plastavtal.

Rapport: Plastanvändningen kan nästan fördubblas till 2050
Den globala plastanvändningen kan nästan fördubblas till 2050, slår en ny rapport fast. Foto: Adobe Stock.

Det är havsforskningsorganisationen Back to Blue som står bakom rapporten The peak plastic study som publicerades på måndagsmorgonen. Rapporten har sammanställt aktuell information om plastproduktion, plastkonsumtion och plastföroreningar från källor som OECD och WWF.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Utifrån det har rapportförfattarna ställt upp två framtidsscenarion, där ett utgår från ett så kallat ”business as usual-scenario” där världen inte lyckas ställa om, och ett från ett scenario med starkt politiskt agerande.

Plastanvändningen kan nästan fördubblas till 2050

Enligt det första scenariot, ”business as usual”, kommer plastanvändningen i G20-länderna vara nästan dubbelt så hög 2050 jämfört med 2019. Därefter kommer mängden plast som används varje år globalt fortsätta öka fram till ”åtminstone 2100”, slår rapporten fast.

Att undvika det scenariot är möjligt, menar rapportförfattarna. Men då krävs det kraftfulla åtgärder från politiskt håll. Bland annat efterlyser de att det globala plastavtalet, som FN enades om i mars förra året och som väntas vara klart i början av 2024, behöver landa i ”den ambitiösa änden av spektrumet”.

Efterlyser tre globala åtgärder

Rapportförfattarna trycker extra mycket på tre åtgärder. Den mest effektiva menar de är ett globalt förbud mot onödiga engångsartiklar, SUP. Men även med det på plats, menar de att plastanvändningen kommer fortsätta att öka.

Den andra åtgärden är att införa ett globalt system för utökat producentansvar. Den tredje åtgärden som författarna efterlyser är att införa skatt på ”jungfruligt fossilt plastavfall”.

Utöver dessa tre åtgärder, lyfter rapporten även behovet av bättre efterlevnad och övervakning, samt att säkerställa att det inte finns några kryphål för aktörer som tjänar pengar på att ”pumpa ut plastföroreningar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.