3 strategier för smartare plastanvändning

plast Plastkrisen är akut och världens länder, företag och medborgare måste omgående hitta sätt som minskar plastanvändningen och gör den smartare. I en ny rapport presenteras tre nya strategier som hjälpa länder, företag och medborgare att möta plastproblemet.

3 strategier för smartare plastanvändning
Foto: Adobe Stock

Plast har många användbara tillämpningar, men den globala produktionen och konsumtionen av plast är långt ifrån hållbar. För att få en smartare och mer effektiv användning av plast har den europeiska miljömyndigheten EEA, European Environmental Agency, tagit fram en ny rapport som ska inspirera länder, företag och medborgare till att göra produktionen och konsumtionen av plast mer hållbar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Rapporten, Pathways towards circular plastics in Europe är baserad på en teknisk rapport från EEA:s Europeiska ämnescentrum för cirkulär ekonomi och resursanvändning. Enligt rapporten kan tre huvudsakliga strategier göra produktionen och konsumtionen av plast mer hållbar: smartare användning av plast, ökad cirkularitet och användning av mer förnybara material.

Att använda plast på ett smartare sätt innebär enligt rapporten att användningen av onödiga förpackningar och engångsprodukter minskar, samt en större användning av mer cirkulär design som gör att produkter håller längre och är lättare att återanvända och reparera. Andra exempel på att använda plast på ett smartare sätt finns enligt rapporten redan i Europa i form av utrustningsuthyrning, bil- och verktygsdelning och återanvändning av lådor och pallar inom livsmedelssektorns.

Konsumentens roll viktig

Ökad cirkularitet innebär att förlänga livslängden på produkter och förbättra insamling, sortering och återvinning av plast. Det kan till exempel inkludera att återanvända produkter eller att butiker tar tillbaka sina egna produkter när de når slutet av sin livscykel. Här lyfts också konsumentens roll kring vad man väljer att köpa och hur man ser till att återvinningen sker på rätt sätt. En ny analys från EEA visar här att återvinningen på många europeiska marknader, inklusive blandade plaster, fungerar dåligt.

Att öka användningen av förnybara material innebär till exempel att använda mer återvinningsbara, biobaserade plaster i stället för fossil plast. Enligt rapporten bör ökad användning av förnybara material fokusera på andra och tredje generationens råvaror som inte konkurrerar med livsmedelsproduktion och djurfoder.

EEA är en organisation som grundades 1990 av EU och dess medlemsstater för att tillhandahålla tillförlitlig information om miljön i Europa och stödja utvecklingen av effektiva miljöpolitiska åtgärder. EEA:s huvudkontor ligger i Köpenhamn.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.