Proteiner dödar främmande djur

Djur, växter och bakterier som sprids mellan haven, via exempelvis fartygens barlasttankar är ett av de största hoten mot havsmiljön.
Svenska Ekomarine har hittat en lösning på problemet.

När stora fartyg tömmer sitt barlastvatten i främmande vatten är det inte bara vattnet som forskar ut. Med följer växter, bakterier och andra levande organismer.

– Spridning av organismer från barlasttankar är ett av de allvarligaste hoten mot världshavens och kusternas miljö, enligt FN-myndigheten Imo, säger Claes Tarras Ericsson, vd för Ekomarine, som tagit fram en metod för att få stopp på fenomenet.

Tekniken från handlar om att utnyttja bakteriers syreupptagningsförmåga. En tillsats av bland annat protein fungerar som näring för en typ av syretörstande bakterier. De gör slut på syret och resten av organismerna som finns i vattnet och lever på syre dör. I ett andra steg renas vattnet med ultraviolett ljus från de bakterier som klarar sig utan syre.

Processen är patentsökt i Sverige och utomlands. Nästa steg är att begära att systemet godkänns av FN:s internationella sjöfartsmyndighet, Imo.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.