Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Prisad för vatten till fattiga

Hennes uppfinning beräknas ge 400 000 personer i fattiga länder rent vatten. Därför får Petra Wadström priset Årets miljöhjälte på Svenska-hjältargalan.

Prisad för vatten till fattiga
Petra Wadström, grundare till företaget Solvatten. Foto: Mikael Sjöberg

Genom att använda solenergi har Petra Wadström utvecklat en enkel och billig metod för att rena vatten. Den används nu i länder som Indien, Uganda och Kenya där fattiga människor har svårt att få tag på rent vatten på annat sätt.

I juryns motivering står det: ”Petra Wadström är en hjälte för att hon kommit på ”Solvatten”. En uppfinning som renar smutsigt vatten i miljöer där det saknas el och som därmed dagligen räddar liv i fattiga områden världen över.”

– Det känns fantastiskt roligt och stort. Jag är innerligt glad över priset, säger Petra Wadström själv enligt ett pressmeddelande.

Prisad förut

Petra Wadström har blivit prisad förut, och bland annat fått Skapa-priset som delas ut av till minne av Alfred Nobel, av en stiftelse med stöd av Stockholmsmässan, Vinnova med flera.

Hon kom också två i tävlingen EU Prize for Women Innovators 2017.

Priset hon får i år, delas ut av Svenska hjältar, ett initiativ av tidningen Aftonbladet. Det delas ut på Svenska hjältar-galan på Cirkus i Stockholm. Utdelningen sänds i TV3.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.