Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Vätterhems självförsörjande flerfamiljshus skjuts på framtiden

Bygg Vätterhem och arkitekt- och designföretaget Yellon hade kommit långt i sin planering av två självförsörjande flerfamiljshus i Jönköping. Men ett avslag från Energimyndigheten lade så mycket grus i maskineriet att projektet fick stoppas. Nu bygger Vätterhem konventionellt på tomten istället.

Vätterhems självförsörjande flerfamiljshus skjuts på framtiden
Jönköpings satsning på självförsörjande flerbostadshus blir inte av. Foto: StockAdobe

Planerna på två innovativa, självförsörjande flerfamiljshus i Jönköping har skrotats. Istället kommer Vätterhem att integrera delar av den tekniska lösningen för off-grid-husen i andra projekt. Det berättade Torbjörn Hammerth, vd för Vätterhem, vid ett lunchwebbinarium som ordnades av forskningsprogrammet E2B2.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Vi kommer inte att genomföra projektet fullt ut. Av det här stora systemet som redovisats kommer vi istället att ta delar och integrera i nyproduktion framöver, sade han.

Planer på två självförsörjande flerfamiljshus

Tanken var att bygga två flerfamiljshus som skulle vara helt självförsörjande på både el, värme, vatten och avlopp. Konceptet kallas Yeah, och byggnaderna ska inte bara vara mer miljövänliga utan även vackra är tanken.

– Vi vill skapa bostäder som inte belastar de gemensamma näten. Vi har hållit på i snart fem år med att leta efter tekniker för att lösa detta, och vill inte göra det på bekostnad av komfort. Det ska vara samma premisser som vid vanligt boende, sade Pär Löfstedt, Yellon.

Solenergi och lokala lager

Byggnaderna skulle förses med solceller för värme, varmvatten och hushållsel. För att klara energilagringen planerades ett vätgaslager för långtidslagring och ett batterilager för dygnslagring. Ett innovativt system med regnvatteninsamling, vattenrening och separat system för dricksvatten från egen pump skulle göra husen självförsörjande även på den punkten. Avloppsvattnet skulle tas om hand på tomten, och ventilationen skötas på ett energisnålt sätt utan FTX.

Rise räknade

Som en del i projektet har forskare på Rise räknat igenom byggnadernas tekniska system. Anders Lundblad, Rise, som deltog vid lunchwebbinariet, berättade att han bland annat tittat på elanvändningen. Hushållselen, alltså den el som används av personerna som bor i huset, blir en viktig del när energiåtgången beräknas och solcellernas och energilagrens storlek beräknas. Forskarna är ännu inte helt färdiga med beräkningarna, som kommer att presenteras nästa år, men Anders Lundberg var ändå säker på en sak:

– Det är möjligt att designa ett självförsörjande flerfamiljshus.

Granskat ekonomin

Han har också tittat på ekonomin i satsningen.

– Husen når break-even på mellan 15 och 20 år, sade han.

Men några hus blir det alltså inte den här gången. Istället kommer delar ur konceptet att användas i Vätterhems nyproduktion. Torbjörn Hammerth uppgav att bolaget bland annat har för avsikt att testa vätgasdelen i mindre skala längre fram.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.