Ökat inflytande för elkunderna med timmätning

Kunderna måste större möjlighet och incitament att påverka sina elkostnader. Det hävdar Energimarknadsinspektionen som föreslår att timmätning införs för alla kunder med en årsförbrukning över 8 000 kWh.

Energimarknadsinspektionen, EI, har överlämnat en rapport till regeringen om hur elmarknaden kan utvecklas och förbättras. Trots att månadsvis mätning infördes förra året, föreslår EI att Sverige så snart som möjligt bör övergå till timvis mätning. Den infrastruktur för mätning som installerats klarar i stor utsträckning krav på tätare mätning.

– Timmätning stärker kundernas ställning på elmarknaden samtidigt som det blir möjligt att klara omställningen till mer förnybar energi, säger Energimarknadsinspektionens generaldirektör Yvonne Fredriksson.

Införande av timvis mätning ger kunderna större möjlighet att undvika förbrukning under de timmar då priserna är högst. Det stabiliserar priset på råkraft och minskar producenternas möjligheter att ensidigt bestämma elpriset. Det bidrar också till att effektbristsituationer kan undvikas och minskad miljöpåverkan eftersom fossilbaserad topplastproduktion kan undvikas.

I rapporten föreslår de bland annat att alla kunder med en förbrukning över 8 000 kWh per år ska få sin förbrukning registrerad varje timme. Det berör runt 1,5 miljoner kunder och omfattar merparten av alla som bor i villa med elvärme.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.