Vill ha koldioxidskatt på energiförbrukning

En koldioxidskatt på energikonsumtion inom EU har debatterats länge och flitigt. Nu ser det ut som att ett förslag är på gång.

Vill ha koldioxidskatt på energiförbrukning

Det var EU:s skattekommissionär Algirdas Šemeta som nyligen meddelade att ett förslag på att införa en koldioxidskatt på energikonsumtion kommer att läggas fram under första halvåret 2011, skriver nyhetsbrevet Ends Europe. Skatten ska inte omfatta de sektorer som ingår i EU:s handelssystem för utsläppsrätter, ETS.

– Kommissionen arbetar nu med att finjustera utvärderingen av förslaget liksom ett förslagsutkast, sade han när han presenterade förslaget under ett möte i parlamentets utskott för ekonomi och valutafrågor.

Bättre med grön skatt

Under ett möte i juni förra året uttryckte flera kommissionärer oro över hur en koldioxidskatt på energikonsumtion skulle påverka exempelvis jordbrukssektorn och hushållen. Dock menar Algirdas Šemeta att större skatteintäkter från gröna skatter kan innebära att man slipper höja skatten på arbete.

För att lyssna på debatten från veckans möte i parlamentets utskott för ekonomi och valutafrågor, klicka på länken härintill.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.