Nya krav på persontransporter

Naturskyddsföreningen har lanserat nya krav för persontransporter märkta med Bra Miljöval. Bland annat ställs krav på energieffektivitet för all energi som används i transporten.

– Det är viktigt att hushålla med all slags energi, både förnybar och icke förnybara, därför ställer vi nu tydligare krav på energieffektivitet oavsett vilken energikälla som används, säger Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

För att få märkas med Bra Miljöval måste licenstagarna ha ökad kännedom om drivmedlens ursprung och spårbarhet. märkningen omfattar nu utsläpp av koldioxidekvaleneter för hela livscykeln. Dessutom skärps kraven för miljöfarliga utsläpp. Föreningen uppmanar licenstagarna att ställa frågor och krav på sina leverantörer. Andra krav är att se över möjligheter för större ekologiskt sortiment, tvätt och underhåll av forson elelr möjlighet att källsortera ombord.

Inrättar fond

För att påverka människors resemönster inrättar Naturskyddsföreningen också en fond som alla licenstagare måste avsätta pengar till.

– Fonden ska stimulera till resmönster som på sikt ytterligare minskar persontransporters påverkan på miljön . Till exempel ser vi framför oss att det ska bli lättare för resenärer att kombinera cykel med tåg eller buss, säger Agneta Carlsson, handläggare för Bra Miljöval persontransporter.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.