
Just nu pågår flera projekt på Akademiska sjukhuset i Uppsala för att hitta nya, effektiva sätt att rena sjukhusets avloppsvatten från läkemedelsrester. Antibiotika och resistenta bakterier är i fokus. Ett av projekten som sätter i gång i dagarna, bygger på att vattnet rengörs redan i toalettstolen via ett toalettblock som innehåller specialdesignade enzymer. De frigörs ned i toalettvattnet när patienten spolar.
– Nedbrytningen påbörjas direkt när enzymerna kommer i kontakt med läkemedelsrester i urin och fekalier, berättar Sofia Schultz, miljöstrateg på Akademiska sjukhuset och Landstingets ledningskontor.
Från juni testas metoden på bland annat infektionskliniken. Fem olika substanstyper kommer att analyseras i projektet: tre antibiotika, en smärtstillande och en blodtryckssänkande. Sedan är tanken att metoden ska testas i större skala efter sommaren. Projektet genomförs i ett samarbete mellan Landstinget i Uppsala län, Uppsala universitet och företaget Pharem Biotech.
Akademiska i Uppsala testar även andra metoder för att rena avloppsvatten från läkemedel. Ett av dem bygger på ozonerig av orenat avloppsvatten och ytterligare ett på att reducera läkemedelsrester i urin. Om urinsepareringsförsöken faller väl ut kan det bli aktuellt med urinseparerande toaletter på sjukhuset i framtiden. En fördel är att det blir mycket mindre mängder att rena än om allt avloppsvatten ska behandlas. Till hösten ska resultaten från alla tre projekten vara klart.