Ny plattform ska underlätta samåkning

Transporter En ny samåkningsplattform som riktar sig till föreningslivet har nu lanserats. Plattformen har som syfte att förenkla för föreningar att samåka och därmed bidra till minskade utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser.

Ny plattform ska underlätta samåkning

Nu har det lanserats en plattform som ska göra samåkningen enklare att koordinera. Idén är enkel: mer samåkning och minskade utsläpp – via föreningslivet.

Genom att samåka minskar behovet av att använda bilen som transportmedel och därmed minskar även den individuella miljöpåverkan. Men samåkning kräver tillit för dem man ska samåka med, vilket kan ta tid att bygga upp. Det säger Mattias Jägerskog, grundare av Skjutsgruppen.

– 2030 är snart. Vi har inte tid att bygga helt nya sammanhang där tillit först ska uppstå och först några år efter det börjar människor samåka. I stället utgår vi från sammanhang som redan har uppbyggd och existerande tillit – nämligen föreningslivet, säger Mattias Jägerskog i en kommentar.

Med detta som bakgrund har Vinnova och Västra Götalandsregionen finansierat projektet “Vi knyter ihop civilsamhället kring samåkning” som nu har släppt en samåkningsplattform. Först ut att testa plattformen är medlemmarna i Friluftsfrämjandet, Naturskyddsföreningen och Skjutsgruppen. Tillsammans samlar de över 300 000 medlemmar.

– Vi är dels med för de uppenbara miljöskälen, dels för att skapa en ny tillgänglighet till våra friluftsaktiviteter för de som inte har bil. Sedan har vi ofta problem med parkering på populära friluftsområden, så för att underlätta för fler att få plats vill vi samåka, säger Carl Crafoord, verksamhetsansvarig på Friluftsfrämjandet, i en kommentar.

Via plattformen kan medlemmarna be om eller erbjuda platser både inom sin förening och till medlemmar i andra föreningar som är anslutna. Har man ett fordon med lediga platser så erbjuder man dem, och har man inget fordon så efterfrågar man plats. Efter det pratar man med varandra och samåkningar kan ske från och till var som helst. 

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.