Föreningen Klimatriksdagen har tagit fram en ny handbok som ska hjälpa kommuner och föreningar att engagera invånare i den lokala klimatpolitiken genom så kallade klimatrådslag. Boken, Klimatrådslag – en handbok om medborgardialog i den lokala klimatpolitiken, innehåller konkreta verktyg för att organisera rådslag och leda samtal om klimatfrågor.
Innehållet bygger på ett pilotprojekt som under 2024 genomfördes i Malmö, Borås och Sollefteå, där ett 120-tal invånare i åldrarna 15 till 80 år deltog. I varje kommun samlades ett representativt urval av medborgare för att diskutera lokala klimatutmaningar och ta fram förslag till åtgärder. Bland de idéer som växte fram fanns bland annat satsningar på kollektivtrafik, skydd av skog och ökat inflytande för lokalsamhället i klimatpolitiska beslut.
– Vi hoppas att den här boken ska vara till hjälp för alla som vill jobba med medborgardialog kring klimatfrågor, säger Kerstin Edquist, projektsamordnare på föreningen Klimatriksdagen och en av författarna till boken, i en kommentar.
Klimatrådslagen syftar till att stärka demokratin samtidigt som de ger invånare möjlighet att bidra med sina perspektiv på klimatfrågan. Arbetet har tagit inspiration från medborgarråd i andra europeiska länder, där liknande metoder använts för att skapa förankring och förståelse kring komplexa samhällsfrågor.
Lokalt inflytande
Enligt Klimatriksdagen är klimatrådslag särskilt värdefulla i tider då stora omställningar behövs, men där förtroendet för politiken ofta är lågt.
– Det var fantastiskt att se det engagemang som fanns bland deltagarna. Och också höra de många kloka idéer och perspektiv de hade kring den lokala klimatomställningen, säger Jenny Mark Ketter, även hon projektsamordnare och författare till boken.
Handboken ger en steg-för-steg-vägledning i hur ett klimatrådslag kan planeras och genomföras. Den går igenom allt från hur man rekryterar deltagare på ett rättvist sätt, till hur man utbildar dem inför samtalen och hur resultaten kan tas vidare till politiska beslutsfattare. Förutom praktiska råd innehåller boken även konkreta exempel från pilotkommunerna.
Medborgardialoger en nödvändighet
Projektet bakom boken, Medborgarkraft i klimatpolitiken, har drivits av den oberoende föreningen Klimatriksdagen med finansiering från Svenska Postkodlotteriets Stiftelse. Boken finns både i tryckt form och som gratis nedladdningsbar version via Klimatriksdagens webbplats.
Med handboken hoppas Klimatriksdagen att fler kommuner tar initiativ till egna klimatrådslag och därmed stärker både klimatpolitiken och den lokala demokratin.