En ny global plattform, Avoided Emissions Platform, AEP, har lanserats för att skapa en gemensam metod för att bedöma klimatlösningars bidrag till att minska växthusgasutsläpp, ibland kallat scope 4. Plattformen är ett interaktivt verktyg som modellerar undvikna utsläpp för 65 olika klimatlösningar och bygger på en öppen, transparent och vetenskapligt förankrad metodik.
Nu ska ”scope 4” få mätetal
Hållbarhetsredovisning Behovet av ett scope 4, ett eventuellt ytterligare nyckeltal för att beräkna klimatutsläpp, har diskuterats flitigt. Nu ska en nytt initiativ ta fram standardiserade mätmetoder.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Syftet med AEP är att förbättra möjligheterna att jämföra och utvärdera klimatlösningars faktiska klimatpåverkan, vilket är avgörande för att styra investeringar mot de mest effektiva åtgärderna i omställningen till en hållbar ekonomi. Metoden gör det möjligt att beräkna så kallade ”scope 4”-utsläpp, det vill säga de utsläpp som undviks genom att en lösning ersätter en mer utsläppsintensiv verksamhet.
Plattformen riktar sig till flera typer av aktörer, inklusive finansinstitutioner som vill anpassa sina portföljer till nettonollmål, företag som behöver visa sina klimatbidrag, beslutsfattare som utformar klimatpolitik samt forskare och konsulter.
I dag finns flera förslag på vad som skulle kunna vara ett fjärde scope i företagens klimatberäkningar. GHG-protokollet, som ansvarar för scope 1-3, har dock hittills varit negativt inställda till ett eventuellt scope 4.
Fakta
Scope 4
Hittills finns tre vedertagna utsläppskategorier (scope 1, 2 och 3) enligt internationella riktlinjer för redovisning av växthusgasutsläpp. Vissa aktörer använder begreppet ”scope 4” för att beskriva ”undvikna utsläpp” – alltså hur en produkt eller tjänst bidrar till att minska utsläpp hos kund eller i samhället. Förespråkare menar att ”scope 4” synliggör positiva klimateffekter och driver innovation, medan kritiker befarar otydligheter, dubbelräkning och ”grönmålning” eftersom det saknas en allmänt accepterad standard. ”Scope 4” är inte officiellt erkänt inom exempelvis GHG Protocol, och inga globala riktlinjer finns i dagsläget. Diskussionen om hur – eller om – man bör redovisa dessa undvikna utsläpp pågår.