Nu fasas lysrören ut – många företag är oförberedda

Energi EU-kommissionen har beslutat om att slopa undantaget för kvicksilver i ljuskällor. Det innebär att konventionella lysrör samt kompaktlysrör fasas ut redan 2023. Här är datumen och åtgärderna du behöver ha koll på.

Nu fasas lysrören ut – många företag är oförberedda

Sedan 2006 har man inom EU stegvis fasat ut kvicksilver och användningen är redan kraftigt begränsad genom ekodesign-förordningen. EU-kommissionen beslutade nyligen att helt slopa undantaget och utfasningen börjar redan nu i år.

T8- och T5-lysrör samt kompaktlysrör är mycket vanligt förekommande i nästintill alla typer av fastigheter. Och enligt organisationen Belysningsbranschens beräkningar berörs så många som 17 miljoner armaturer under de kommande fem åren.

Följande lysrör berörs

Följande ljuskällor berörs:

  • Lysrör T8: 24 augusti 2023 (RoHS/Ekodesign)
  • Lysrör T5: 24 augusti 2023 (RoHS)
  • Kompaktlysrör utan integrerade driftdon: 24 augusti 2023 (RoHS)
  • Halogenlampor med sockel G9, G4 och GY 6,35: 1 september 2023 (Ekodesign)

Elinstallationsföretaget RSA rekommenderar att befintliga belysningsanläggningar med lysrör skyndsamt bör ses över. Att fastighetsägare ska inventera och kontrollera status på anläggningen för att därefter göra en investeringsbudget samt utbytesplan.  

Mycket pekar på att bytet av ljuskällorna även blir kostnadseffektivt.

– I de allra flesta fall blir detta en lönsam affär över tid genom längre livslängd, mindre energianvändning och minskat underhåll. Dessutom bidrar det till en bättre miljö, skriver företaget RSA i en kommentar.

Minskning av elförbrukning:

TWh = terawattimme. Siffrorna är hämtade från belysningsbranchen.se

Som tur är så finns det ett antal LED-ersättare tillgängliga på marknaden. Men det finns också en del saker att tänka på innan bytet sker.

– Kontrollera armaturens skick så det är värt att byta. Tänk även på att ljusupplevelsen och ljuskvaliteten i rummet påverkas när man ersätter lysrör med LED. Man bör alltid provbelysa på plats för att få en uppfattning. Största skillnaden är ljusdistributionen, där lysrör är rundstrålande och LED-lysrör alltid har riktat ljus, avslutar RSA.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste