Tandlös tillsyn av miljöfarlig verksamhet

Granskning Tillsynen av hur företag sköter egenkontrollen av miljöfarlig verksamhet är bristfällig. Länsstyrelserna har inte nog med resurser utan är i händerna på företagens vilja att anmäla sig själva. Det visar vår granskning.

Tandlös tillsyn av miljöfarlig verksamhet
Istockphoto

”Bättre kontrollmöjligheter förr”

M&U har tillsammans med tidningen Faktum skickat ut en enkät till Sveriges 21 länsstyrelser för att ta reda på hur de bedriver sin miljötillsyn. På frågan om hur stor andel av tillsynsbesöken som är oanmälda svarar nära 60 procent att det gäller en väldigt liten del av alla tillsynsbesök. Om man räknar in dem som uppger att några få av besöken är oanmälda framgår det att en stor majoritet av länsstyrelserna, nära 86 procent, nästan alltid bara åker på anmälda tillsynsbesök.

– Förut hade vi bättre kontrollmöjligheter. Idag är det mer pappersarbete och mindre fältarbete, det är så det är, säger Tommy Hammar, miljöchef på Kalmar länsstyrelse, till Faktums reporter.

En överväldigande majoritet av dem som har svarat på enkäten ser inga större problem med att de anmäler sin ankomst i förväg. Fördelen med att rätt person finns på plats vid tillsynsbesöket lyfts fram. Fast runt en fjärdedel svarar att de kan se problem med anmälda besök. ”Det kan finnas problem med att avslöja ’missförhållanden’ med tanke på att tillsynsbesöken så gott som alltid inte är oanmälda”, menar en svarande.

Tar inga egna prover

På frågan ”Har ni någonsin kontrollerat så att företagens egenkontroll stämmer med egna prover?” svarar alla länsstyrelser nej. De granskar att företagens uppgifter i miljörapporten ligger inom ramen för de gränsvärden av ämnen som får släppas ut enligt tillståndet. På så sätt upptäcks en del överträdelser. Men det är företagen själva som väljer ut vilka av de ackrediterade testlabben som de vill använda, och betalar dem. Ofta bestämmer företagen även var vatten- och markproverna ska tas.

– Förr i tiden så gjorde både vi och Naturvårdsverket mer egna labbtester, idag har vi egentligen inte pengarna till detta. Visst, företagen kan få finansiera det, men då måste vi ha väldigt mycket på fötterna för att få dem att betala, säger Tommy Hammar på Kalmar länsstyrelse.

BARA 3 AV 21 LÄNSSTYRELSER ÄR NÖJDA MED RESURSERNA. LÄS MER PÅ SISTA SIDAN.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.