Brott mot traditionen minskade utsläppen i Gävle hamn

Transporter Genom att bryta en 100-årig oskriven regel inom sjöfarten lyckas nu Gävle hamn minska fartygens utsläpp kraftigt.

Brott mot traditionen minskade utsläppen i Gävle hamn
Foto: Gävle hamn

Genom att introducera ett förbokningssystem för kajplatser, kallat ”Time Slot Gävle”, har Gävle hamn lyckats minska klimatpåverkan från de anländande fartygen. Traditionellt har sjöfarten opererat under en ”först till kvarn”-princip. Den principen har ofta resulterat i onödigt hög fart och därmed högre bränsleförbrukning, eftersom fartygen strävat efter att komma först till hamn för att säkra en lossningsplats.

Genom att bryta denna 100-åriga sjöfartstraditionen och istället låta fartygen förbeställa sina kajplatser så kan fartygen planera sina rutter mer effektivt, vilket leder till lägre bränsleförbrukning genom att de kan anpassa sin fart optimalt.

Det nya systemet har varit i drift sedan februari 2023. Om metoden skulle användas globalt så skulle den kunna minska sjöfartens totala utsläpp med 20 procent. I Sverige blir effekten cirka 5 procent. Gävle hamn hoppas att deras framgång med ”Time Slot Gävle” kan inspirera till liknande lösningar i andra hamnar och bidra till ett mer hållbart och energieffektivt sjötransportsystem.

– Det låter enkelt men är både unikt och revolutionerande i en traditionstrogen bransch där många internationella aktörer ska samverka i komplexa transportkedjor, säger Linda Astner, hållbarhetschef Gävle Hamn, i en kommentar.

När den nya metoden infördes fanns en viss oro branschen. Den oron är nu borta och enligt Gävle hamn får man bara positiva reaktioner. Nu kommer också många förfrågningar till Gävle hamn från andra hamnar om hur man arbetat.

– Framför allt finns det ett stort intresse från de övriga hamnarna i Östersjön. Det får mig att hoppas att vi tillsammans kan skapa ett modellområde för hållbara och energieffektiva hamnanlöp i regionen, säger Linda Astner.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.