Miljöpack först bland riktigt små med EPD

Miljöpack i Tidaholm med två anställda är pionjärer i Sverige vad gäller certifierade miljövarudeklarationer, EPD. De är det första fåmansföretaget som genomfört en sådan. Det har gjorts möjligt genom ekonomiskt stöd för själva certifieringen från Västra Götalands regionutveckling.

Miljöpack AB i Tidaholm tillverkar förpackningschips som bland annat används som emballage av Sveriges glasbruk. Dessa har infört miljöledningssystem, och ställer därför miljökrav på sina underleverantörer, däribland Miljöpack, vilket tvingat Miljöpack att miljövarudeklarera sin produkt.

Miljöchipsen är en väldigt enkel produkt, utvecklad utifrån ett tyskt patent. De består enbart av majsmjöl och vatten.

– Det ser ut som ostbågar men saknar smaktillsats, säger Ove Boström, som är den ena halvan av tvåmansföretaget.

Certifieringen av produkten har fungerat som ett bra försäljningsargument för Miljöpack, som med hjälp av den skaffat sig några nya kunder tack vare sin miljövarudeklaration.

Enkel produkt

Trots att produkten är så enkel har miljövarudeklarationen, som gjorts av SIK i Göteborg, kostat i runda tal 150 000 kronor. Av det beloppet gick ungefär 50 000 kronor till själva certifieringsprocessen, resten är kostnad för den livscykelanalys som gjordes. Kostnaderna täcktes med cirka 50 000 kronor av en så kallad konsultcheck från Västra Götalands regionutveckling.

– Detta är vad jag förstår ungefär vad man normalt får betala för en miljövarudeklaration, säger Ove Boström.

Certifieringen tog cirka åtta månader från SIKs första besök till det att Ove kunde spika upp certifikatet på väggen.

– Jag tycker inte att det var särskilt krångligt. SIK tog hand om de tunga delarna, och vi behövde inte lägga ned så mycket tid alls, säger han.

Vanligare i framtiden

Kostnaden per anställd för att genomföra en miljövarudeklaration blir dock hög för så här små företag. Men ska man verka som underleverantör till ett företag med ett miljöledningssystem blir man ofta tvungen att åtminstone ha en miljövarudeklaration för att godkännas. Det kan tyckas dyrt, men är icke desto mindre nödvändigt.

– När nu allt fler miljöledningssystem börjar komma på plats blir det mer och mer intressant att även titta på produkter och tjänster i stället för själva verksamheten, som redan är miljösäkrad, säger Miljöstyrningsrådets VD Sven-Olof Ryding.

Han tror att det blir vanligare i framtiden med miljövarudeklarationer.

– Det blir inte dyrare att certifera produkten än att införa ett ledningssystem för miljöstyrning.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.