Miljöledning lättare för små företag

Många mindre företag avstår ifrån att införa system för miljöledning därför att de upplever det dyrt och tidskrävande. I en rapport från standardiseringsorganisationen ISO ger man nu en rad förslag hur man ska underlätta för dem.

Svenska företag ligger idag långt framme när det gäller att införa miljöledningssystem. Ändå är det många mindre företag som tvekar att göra det eftersom de inte riktigt upplever sig orka med ett införande. Globalt sett är situationen ännu sämre. Av 72 miljoner företag med färre än 100 anställda har mindre än en procent infört något miljöledningssystem.

För att underlätta för de mindre företagen att införa miljöledningssystem har svenska SIS på uppdrag av det internationella certifieringsorganet ISO tagit fram en rapport med 18 förslag. Arbetet har genomförts av en grupp av deltagare från 19 länder under ledning av Lennart Piper på Svensk industriförening och Sara Ellström på SIS.

Bättre dokument

Förslagen i rapporten gäller både nya förbättrade dokument och standarder samt vad ISO kan göra för att påverka andra aktörer. Det kan handla om att exempelvis olika finansiella aktörer, som regeringsrepresentanter, banker och försäkringsbolag, är med i utvecklingen av nya standarder för att skapa starkare ekonomiska incitament för företag att verkligen införa miljöledningssystem.

Ett förslag är att ta fram en standard som riktar sig till små och medelstora företag som är mer affärsinriktad. Man vill också att representanter för dessa företag deltar i utvecklingen av standarden. Att ta fram en bättre handbok för mindre företag som liknar den populära som finns för ISO 9001, är ytterligare ett förslag.

Gemensam certifiering

I rapporten förslår man att ISO ska överväga flera företag inom samma bransch eller region skulle kunna gå samman och utveckla gemensamma miljöledningssystem och eventuellt göra en gemensam certifiering för att spara resurser. Vidare föreslås att större företag inte alltid ska ställa krav på sina små och medelstora underleverantörer att de är certifierade enligt ISO 14001. Istället ska man kunna kräva att specifika miljökrav uppfylls beroende på vilka miljöaspekter som är betydande för företagets produkter ifråga.

Slutligen betonas behovet av utbildning av experter och konsulter. Ett förslag är att ISO ska ta fram ett utbildningsmaterial.

Framöver kommer arbetet fortsätta att gå igenom förslagen och välja ut de viktigaste för att fördjupa dem. Här kommer svenska SIS tillsammans med Zimbabwe ha huvudansvaret.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.