Förlängd skatterabatt för miljöbilarna

Regeringens vårproposition innehåller ett förslag om att förlänga det nedsatta förmånsvärdet för elbilar, gasbilar och laddhybrider. "Det räcker för en ny gasbilsvår", skriver Gröna Bilister.

Regeringen föreslår att det nedsatta förmånsvärdet för miljöbilarna förlängs med ytterligare tre år.

– Att se till så att det lönar sig att välja en miljöbil för den som har en förmånsbil är ett väldigt bra sätt att få ut fler riktigt bra miljöbilar på marknaden. Om fler förmånsbilsinnehavare väljer miljöbil kan vi successivt få en allt mer miljövänlig bilpark och på sikt fasa ut de fossila bränslena, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt.

Intresseorganisationen Gröna Bilister är välkomnar beskedet.

– Det är i elfte timmen, men med gemensamma krafter kan vi nu blåsa nytt liv i gasbilsmarknaden och produktionen av biogas för fordonsdrift, säger Mattias Goldmann, pressansvarig på Gröna Bilister.

Han menar att allt fler har övergett gasbilar och valt diesel eftersom det nedsatta förmånsvärdet med 40 procent endast gällde året ut. För att undvika de politiska svängningarna tycker Gröna Bilister att förmånsbeskattningen bör utgå från klimatpåverkan istället för teknikval, detta för att undvika osäkerheten kring skattenedsättningar.

I ett pressmeddelande från regeringen meddelas därtill att skattebefrielsen för höginblandade och rena biodrivmedel, som E85 och biogas, blir kvar efter 2013. Man menar också att det kommande kvotpliktsystemet för långinblandning av biodrivmedel i bensin och diesel kommer att påskynda utvecklingen till en ”allt mer miljövänlig” fordonspark, det vill säga i realiteten en flotta med mindre miljöpåverkande fordon.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.