Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Mellanhänder tar vinsten från Fairtrademärkt kaffe

Miljöarbete Fairtrademärkt kaffe ger framförallt klirr i kassan hos svenska företag, inte hos kaffeodlarna. Det visar en ny studie om den svenska kaffemarknaden från Handelshögskolan i Göteborg.

Mellanhänder tar vinsten från Fairtrademärkt kaffe

Professorn Dick Durevall har med hjälp av scannerdata från 140 kaffeprodukter analyserat hur intäkterna från Fairtrademärket kaffe fördelas mellan producentländer, Fairtrade i Sverige, samt rosterier och detaljhandelskedjor.

Det visade sig att rosterierna och detaljhandelskedjorna får över 60 procent av det extra konsumenterna betalar för Fairtrademärkningen. Kaffeproducentländerna får 25 till 30 procent. Den resterande delen går till Fairtrade Sverige.

– De svenska kaffeföretagen kan sätta höga priser eftersom konsumenterna är villiga att betala mer för det de anser vara ett etiskt schysst kaffe, säger Dick Durevall som är professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg.

Dick Durevall har fokuserat på malt kaffe som är det som säljer mest i Sverige. Av 221 produkter är 23 är rättvisemärkta. Både medel- och medianpriserna för rättvisemärkt kaffe är relativt höga, 30 till 40 procent högre än för konventionellt kaffe.

Dick Durevall menar att rättvisemärkningen skulle kunna göras mer effektiv och tydlig för konsumenterna.

– Ett konkret förslag är att på förpackningen ange hur många kronor som går till kaffeodlarna. Rosterier med engagemang för rättvisemärkning skulle kunna anamma det och därigenom vinna marknadsandelar och samtidigt öka konkurrensen, säger Dick Durevall.

Här hittar du analysen

 

Fakta

Fler köper Fairtrade

Rättvisemärkta produkter certifierade av Fairtrade International finns i 125 länder och försäljningen ökar snabbt. I Sverige steg den med 29 procent under 2013. Kaffe står för ca 30 procent av Fairtrade Sveriges försäljning, vilket motsvarar 7 procent av den svenska kaffemarknaden.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.