Professorn Dick Durevall har med hjälp av scannerdata från 140 kaffeprodukter analyserat hur intäkterna från Fairtrademärket kaffe fördelas mellan producentländer, Fairtrade i Sverige, samt rosterier och detaljhandelskedjor.
Det visade sig att rosterierna och detaljhandelskedjorna får över 60 procent av det extra konsumenterna betalar för Fairtrademärkningen. Kaffeproducentländerna får 25 till 30 procent. Den resterande delen går till Fairtrade Sverige.
– De svenska kaffeföretagen kan sätta höga priser eftersom konsumenterna är villiga att betala mer för det de anser vara ett etiskt schysst kaffe, säger Dick Durevall som är professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg.
Dick Durevall har fokuserat på malt kaffe som är det som säljer mest i Sverige. Av 221 produkter är 23 är rättvisemärkta. Både medel- och medianpriserna för rättvisemärkt kaffe är relativt höga, 30 till 40 procent högre än för konventionellt kaffe.
Dick Durevall menar att rättvisemärkningen skulle kunna göras mer effektiv och tydlig för konsumenterna.
– Ett konkret förslag är att på förpackningen ange hur många kronor som går till kaffeodlarna. Rosterier med engagemang för rättvisemärkning skulle kunna anamma det och därigenom vinna marknadsandelar och samtidigt öka konkurrensen, säger Dick Durevall.