Matilda Jarbin lämnar Giab – startar eget

Karriär Giabs profilerade hållbarhetschef Matilda Jarbin väljer att lämna bolaget efter sin föräldraledighet. ”Jag kände att jag ville ha en annan utmaning” säger hon till Miljö & Utveckling.

Matilda Jarbin lämnar Giab – startar eget
Matilda Jarbin. Foto: André de Loisted

Hållbarhetschef Matilda Jarbin lämnar Giab efter sju år och blir sin egen. Hon har varit med under bolagets resa från 10 till 100 anställda och börsintroduktion. Giab arbetar med cirkulär ekonomi och hanterar bland annat skadeärenden åt försäkringsbolag, men utför också konsulttjänster inom hållbarhetsområdet. När Matilda Jarbin nu lämnar bolaget, är drivkraften att få fler att ställa om och implementera cirkulära modeller.

– Jag får väldigt mycket förfrågningar om föreläsningar och hållbar mycket utbildningar i cirkulär ekonomi. Jag har gjort det mycket på Giab, och det har nästan varit det roligaste att få andar att påbörja sin omställning. Så då kände jag att det här kan jag göra i egen regi, och komplettera med konsultuppdrag, säger Matilda Jarbin.

Vilken typ av kunder tänker du dig?

– Jag har redan fått en del förfrågningar från försäkringsbranschen. Så det tänker jag är en naturlig del. Jag kommer också att ansvara för hållbarhetsarbetet på startupbolaget Mylla.se som min sambo driver, samt arbeta med hållbarhetskommunikation för miljökonsultbolaget Ensucon.

Vilket är drömuppdraget?

– Favorituppdraget är när jag får agera hållbarhetschef eller stöd åt ledningen i större projekt. Inte bara hjälpa till med att mäta utsläpp, utan man kanske behöver en hållbarhetschef på deltid eller ställa om affärsmodellen till en cirkulär affärsmodell. Av erfarenhet vet jag att rollen som hållbarhetschef kan vara ganska ensam, och jag tror att det är många hållbarhetschefer som skulle uppskatta ett bollplank även i det löpande hållbarhetsarbetet och inte bara vid specifika projekt. Det är uppdrag som tar flera år att genomföra och där man är en del av en organisation och driver förändring. Det hoppas jag kunna göra.

Blir det ett enmansföretag?

– Ja, det är tanken, men man vet aldrig. Målet är att jag ska involvera mig mer i familjeföretaget här på Vismarlövsgården och Assartorps Säteri, vi har ju både festlokal och konferenslokal. Där har jag en tanke att företag och organisationer kan komma ut till oss, klappa kor, inspireras av mina föreläsningar och gå utbildningar. Det känns härligt att kunna kombinera det, säger Matilda Jarbin.

Hur känns det att lämna Giab?

– Det är blandade känslor, absolut. Jag älskar ju Giab. Det är en så viktig del i mitt liv och min resa så det kommer alltid att finnas där, det har en speciell plats i hjärtat. Framför allt är det människorna som man saknar så klart. Men jag har varit där i sex-sju år och det är en annan typ av bolag idag. Jag kände att jag behövde en annan utmaning, säger Matilda Jarbin.

Matilda Jarbins nya företag drar igång i september, men föreläsningarna på Assartorp startar redan i mitten av maj.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.