Parker gör oss lyckligare – ju större desto bättre

Ekosystemtjänster Amerikanska forskare har undersökt hur vi mår i parker – genom att analysera 1,5 miljoner inlägg på Twitter. Resultatet visar att parker gör oss lyckligare, och att större parker skapar mer lycka.

Parker gör oss lyckligare – ju större desto bättre
Parker gör oss lyckligare, visar amerikansk forskning. Foto: Stock Adobe

Genom att analysera twitterinlägg och kombinera dem med geodata, har amerikanska forskare lyckats utreda hur parker påverkar graden av lycka.

Enligt studien är negativa ord som ”hata” och ”nej” vanligare i stadsmiljö än i parkmiljö. Ord som ”skoj”, ”vackert” och ”fantastiskt” var däremot vanligare i tweets som skrivits i parker. Och det är inte så enkelt att människor skriver glada budskap i parker för att de är där på sin lediga tid – skillnaderna bestod även när det inte var semestertid, kväll eller helg.

Pengar är inte avgörande för lyckan

Forskarna undrade bland annat om parker som det satsas mycket pengar på skänker mer lycka, men så är det inte, enligt studien. Däremot har parkens storlek betydelse.

– Möjligheten att omge sig med större, gröna, naturliga områden hade större effekt än små, hårdgjorda stadsparker, säger matematikprofessor Chris Danforth i en kommentar, och tillägger:

– Att vara i naturen ger återhämtning som inte kan köpas i en butik eller laddas ned på en skärm.

Största parken gav störst effekt

Störst effekt hade de största parkerna på över 100 acres, vilket motsvarar 40 hektar. Som en jämförelse är Pildammsparken i Malmö 45 hektar stor och Hagaparken i Stockholm 144 hektar.

I studien undersöktes de 25 största städerna i USA. Forskarna tog också fram en topplista över vilka städer som presterade bäst, alltså där invånarna mår allra bäst i parkerna. Överst på den hamnade Indianapolis, trots att staden inte satsar särskilt mycket på sina parker jämfört med andra städer.

Svårt att kvantifiera naturens inverkan

– Vi inser det ironiska i att vi använder Twitter och annan teknologi för att mäta lycka. Men vårt mål är att använda detta för ett högre syfte, för att förstå naturens inverkan på människan vilket fram tills nu varit svårt att kvantifiera i så stor omfattning, säger Aaron Schwartz som är en av huvudförfattarna bakom studien i ett uttalande.

Forskarna menar att resultaten visar att det finns goda skäl att skydda grönskan i staden och att se till att en är tillgänglig för människor.

Studien kommer från University of Vermont och kan laddas ned här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.