Lyxig modejätte prisad för hållbarhetsarbete

Klädindustri Det franska holdingbolaget Kering, med klädmärken som Gucci och Stella McCartney under sina vingar, lyfts genom utmärkelsen GLASA fram som ett föredöme i klädindustrin.

GLASA (Global leadership award in sustainable apparel) är ett hållbarhetspris som instiftades 2013 av the Sustainable Fashion Academy. Utmärkelsen ska lyfta upp djärva hållbarhetsidéer inom klädindustrin och i juryn sitter bland andra H&M:s hållbarhetschef Helena Helmersson.

Årets pris, som delades ut av svenska handelsministern Ewa Björling, gick till det franska holdingbolaget Kering. De har utvecklat affärsmoddellen ”the Environmental profit and loss account” som har blivit en måttstock och inspiration för andra aktörer inom klädindustrin. År 2016 ska alla Kerings varumärken, däribland Puma, Alexander McQueen och Tretorn, ha infört affärsmodellen som tydliggör företagens avtryck när det gäller användning av naturkapitalet.

– Kul och viktigt att ett välkänd varumärke tar det konkreta och avgörande steget att sätta prislapp på miljöpåverkan. Det för hållbarhetsfrågorna ett steg närmare högsta beslutsnivå hos företagen. Det har stor betydelse för branschen, säger Kajsa Guterstam, generalsekreterare i Asosociation of Swedish Fashion Brands och jurymedlem, i ett pressmeddelande.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.