SMHI lanserar nu en ny version av webbtjänsten Nationell modellering av luftkvalitet för år 2023. Den uppdaterade modellen erbjuder skarpare data, ny funktionalitet och kan nu jämföras med EU:s skärpta luftkvalitetsdirektiv som träder i kraft 2030.
Verktyg: Uppdaterad SMHI-modell för luftkvalitet
SMHI:s modell för luftkvalitet har nu anpassats till EU:s nya luftkvalitetsdirektiv.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Webbtjänsten visar detaljerade halter av kvävedioxid, NO2, samt PM10 och PM2.5 för hela Sverige och kan används av kommuner för att planera luftkvalitetsåtgärder. En månadslång beräkningsprocess på en superdator har legat till grund för den senaste uppdateringen, som finansierats av Trafikverket, Naturvårdsverket, Arbets- och Miljömedicin vid Göteborgs universitet samt Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Bland förbättringarna finns mer precisa emissionsdata, uppdaterade spridningsberäkningar och en mer detaljerad hantering av NOx-kemi, fordonsflottor och sandning. Dessutom har modellen nu källfördelade resultat som visar vilka sektorer – exempelvis trafik, sjöfart eller uppvärmning – som står för de största utsläppen i olika områden.
En viktig nyhet är anpassningen till EU:s nya luftkvalitetsdirektiv, som skärper gränsvärdena för bland annat NO2, PM10 och PM2.5. Dessa förändringar kommer att påverka hur svenska myndigheter bedömer och hanterar luftkvalitet framöver.