Luftkvalitetsdirektivet sänker gränsvärdena för tolv luftföroreningar till 2030. Det gäller små partiklar, PM2.5 och PM10, som har en diameter på max 2,5 eller 10 mikrometer, samt kvävedioxid, svaveldioxid och ozon. För den farligaste partikeln, PM2.5, halveras den tillåtna årliga gränsen, vilket innebär en betydande skärpning.
Nya krav för luftkvalitet börjar gälla – efter 200 000 dödsfall
Under tisdagen började nya riktvärden för luftkvalitet gälla i EU. Detta i ett led att få ner dödsfallen kopplade till föroreningar i luften.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
För att säkerställa att medlemsländerna når målen i tid införs krav på att analysera framstegen mot 2030-standarderna. Om utsläppsnivåerna överskrider de nya gränsvärdena måste länderna vidta åtgärder för att säkerställa efterlevnad. Dessutom stärks reglerna för övervakning av luftkvalitet, vilket ska hjälpa lokala myndigheter att skapa mer effektiva åtgärdsplaner.
Enligt den europeiska miljöbyrån, EEA. inträffade nästan 240 000 dödsfall i EU 2022 som en följd av luftföroreningar. Dödsfallen kopplade till PM2.5, har dock minskat med 45 procent mellan 2005 och 2022, vilket är i linje med EU:s mål om en minskning på 55 procent till 2030.