I en ny studie har IVL Svenska Miljöinstitutet tillsammans med ett antal begagnataktörer studerat vad som krävs för att återanvändning ska bli norm och enklare än nyinköp. I rapporten presenteras fyra framtidsscenarier om hur återanvändning kan komma att fungera i Sverige år 2035.
4 scenarier: Så kan återbruket se ut i Sverige 2035
cirkulär ekonomi Hur skulle ett Sverige där återbruk är norm kunna se ut år 2035? Det har IVL Svenska Miljöinstitutet studerat tillsammans med en grupp cirkulära aktörer. Här är deras fyra spaningar.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
I det första scenariot, som har namnet ”Lätt att göra rätt” drivs återanvändningen av stark reglering och utökat producentansvar. Det andra scenariot heter ”Ta hand om kvalitert” och där dominerar decentraliserade och lokala lösningar med fokus på långsiktighet och hantverk. I det tredje scenariot, ”Tillgång när det behövs” , ligger fokus på delning och tjänster framför ägande, där användarupplevelse och tillgång värderas högre än själva ägandet. I det fjärde scenariot, ”Gör om och om igen” har klimatkrisen skapat en förståelse för värdet av befintliga produkter, och samarbete är centralt.
– Berättelser om var vi är och vart vi ska formar hur vi ser på världen. Därför påverkar de också vilka handlingsvägar vi ser som möjliga. De här scenarierna visar på en önskvärd utveckling där vi minskar klimatpåverkan och resursförbrukningen samtidigt som vi bidrar till sociala värden, säger Liv Fjellander, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet, i en kommentar till rapporten.
De olika scenarierna påverkas enligt rapporten av faktorer som sociala normer, ekonomiska incitament, politisk styrning och teknikutveckling. Megatrender som klimatförändringar och resursbrist spelar en central roll.
För att uppnå målen krävs enligt det första scenariot omfattande regleringar som gör det enklare och mer kostnadseffektivt att återanvända än att köpa nytt. Detta innefattar allt från momsregler till nationell och EU-baserad lagstiftning. I de andra scenarierna lyfts saker som teknisk utveckling, spårning och digitalisering av produkter som avgörande för att möjliggöra effektiva återanvändningssystem.
Rapporten pekar också på vikten av kulturella och sociala förändringar med skiftande normer och värderingar kring konsumtion och ägande. Sluttligen lyfts också vikten av nya affärsmodeller, såsom produkter som tjänst och delningsekonomi.
För att ta fram framtidsscenarierna har IVL tagit hjälp av Stockholm Vatten och avfall, Mölndal stad, SÖRAB, Blocket, Citycon, Myrorna, Artikel2, Ikea, Uppsala Vatten, Retuna, Nacka Vatten Avfall, Hygglo, Returhuset och Beleco.
− I en framtid där prylar förväntas ha ett långt liv kommer vi att laga och ta väl vara på våra saker så att de kan vandra vidare till nästa person när vi inte längre behöver dem. Det vore bra både för planeten och plånboken, säger Ebba Rosencrantz på Blocke i en kommentar.