Lista: Här är trädslagen som får tuffare hållbarhetskrav

Biologisk mångfald Från och med april införs ett hundratal tropiska trädslag på CITES lista som kräver export och importtillstånd. Här är alla trädslagen och förklaring vad som gäller.

Lista: Här är trädslagen som får tuffare hållbarhetskrav
Ipé säljs på många byggvaruhus i Sverige. Foto: Adobe Stock.

Drygt 150 trädarter listades på mötet för CITES-konventionen. CITES, Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, är en internationell överenskommelse som syftar till att reglera och bevaka den internationella handeln med hotade växt- och djurarter.

Den nya listningen innebär att de aktuella trädslagen listas på CITES bilaga B, vilket betyder att det ställs nya krav på export- och importtilsstånd. Däremot betyder en B-listning inte ett fullständigt handelsstopp. För företag i Europa innebär den nya listningen att det krävs export- och importtillstånd för införsel till Sverige från länder utanför EU.

Fakta

Här är trädarterna som listas

  • Dipteryx spp är ett släkte som bland innefattar cumaru samt ytterligare drygt 10 olika handelsnamn. Listningen omfattar alla fjorton arter i släktet och implementeras i listningen först den 25 november 2024.
  • Handroanthus spp, Roseodendron spp., och Tabebuia spp, släkten som innefattar ipé, iron wood samt ytterligare drygt 25 olika handelsnamn. Listningen omfattar alla 113 arter tillhörande de tre släktena. Också här genomförs implementering den 25 november 2024).
  • Paubrasilia echinata, innefattar fernambuk, bresilja, samt ytterligare ett tiotal olika handelsnamn. Här omfattas alla delar, derivat och färdiga produkter med undantag för återexport av färdiga musikinstrument, färdiga tillbehör till musikinstrument och färdiga delar till musikinstrument.
  • Afzelia spp innefattar afrikansk mahogany, samt ytterligare ett 20-tal handelsnamn för de olika arterna i släktet. Listningen omfattar de sju arter som förekommer i Afrika.
  • Khaya spp innefattar afrikansk mahogany, samt ytterligare ett stort antal handelsnamn vilka används för de olika arterna i släktet. Listningen omfattar de sex arter vars utbredning är i tropiska och subtropiska Afrika, samt Madagaskar och Komorerna.
  • Pterocarpus spp innefattar afrikanskt kino, rött sandelträd, rosenträ, samt ytterligare ett tiotal handelsnamn. Listningen omfattar de tolv arter, inklusive sex underarter, tillhörande släktet Pterocarpus vars utbredning är i Afrika.

Källa: Naturvårdsverket

Listningen betyder också att trädarterna inte längre kommer att regleras av EU:s timmerförordning och kontrolleras av Skogsstyrelsen. Istället blir det nu Jordbruksverket som får ansvaret för kontroll av handeln.

Skogsstyrelsen skriver i en kommentar att det är viktigt att svenska importörer är medvetna om förändringen så att de hinner anpassa sin verksamhet innan listningen träder i kraft i april. Bland annat säljer flera stora svenska byggvaruhus golv av träslagen ipé och cumaru som nu listas för kontroll. Listningen omfattar timmer, sågat trä, faner, plywood och bearbetat trä.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.