nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Sedan 2014 har Lindex samlat in drygt sex ton kläder. FOTO: Shutterstock

Lindex storsatsar på klädinsamling

Klädkedjan Lindex öppnar i dag alla sina butiker i Sverige och Norge för inlämning av begagnade kläder.

  • Annons 1

– Varje år slängs det cirka åtta kilo textilier per person i Sverige. Det vill vi ändra på. Vår långsiktiga målsättning är att sluta materialkretsloppet och att använda återvunna fibrer i vår egen produktion för att på så sätt minska vårt behov av ny råvara, säger Sara Winroth, hållbarhetschef på Lindex.

Klädkedjan har sedan 2014 tagit emot begagnade kläder i ett begränsat antal butiker, men skalar nu upp möjligheten till alla butiker i Sverige och Norge. Under hösten kommer initiativet även att lanseras i ett trettiotal butiker i Finland.

I dagsläget får de insamlade textilierna nytt liv antingen genom försäljning i Myrornas butiker, i utlandet eller genom återvinning. Gamla kläder blir en del i nya produkter, som putstrasor till industrin eller isoleringsmateriel. Sedan starten har Lindex samlat in över sex ton kläder.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) skapar stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro på år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Electrolux söker grön finansiering

Nu lanserar vitvarujätten Electrolux ett ramverk för gröna obligationer. Detta för att ta in medel som öronmärks för investeringar som ska bidra till minskad miljöpåverkan från företagets produkter och verksamhet.

Frivilligt regelverk ska öka möjligheterna till skadestånd

Även de som lever i laglöst land och utsätts för brott mot mänskliga rättigheter, ska kunna få hjälp av juridik framöver. Den svenske advokaten Claes Cronstedt och elva andra jurister har föreslagit ett frivilligt regelverk som utgår från New York-konventionen. Den gör att alla kan söka skadestånd från företag i hela världen inför skiljedomstol.