nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Sedan 2014 har Lindex samlat in drygt sex ton kläder. FOTO: Shutterstock

Lindex storsatsar på klädinsamling

Klädkedjan Lindex öppnar i dag alla sina butiker i Sverige och Norge för inlämning av begagnade kläder.

  • Annons 1

– Varje år slängs det cirka åtta kilo textilier per person i Sverige. Det vill vi ändra på. Vår långsiktiga målsättning är att sluta materialkretsloppet och att använda återvunna fibrer i vår egen produktion för att på så sätt minska vårt behov av ny råvara, säger Sara Winroth, hållbarhetschef på Lindex.

Klädkedjan har sedan 2014 tagit emot begagnade kläder i ett begränsat antal butiker, men skalar nu upp möjligheten till alla butiker i Sverige och Norge. Under hösten kommer initiativet även att lanseras i ett trettiotal butiker i Finland.

I dagsläget får de insamlade textilierna nytt liv antingen genom försäljning i Myrornas butiker, i utlandet eller genom återvinning. Gamla kläder blir en del i nya produkter, som putstrasor till industrin eller isoleringsmateriel. Sedan starten har Lindex samlat in över sex ton kläder.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Sverige kan bli det klimatmässiga föredöme som omvärlden behöver”

Mattias Goldmann om 73-punktsöverenskommelsen:

Förutsättningarna för att nå klimatmålen till år 2030 förbättras kraftigt med 73-punktsöverenskommelsen mellan socialdemokraterna, centerpartiet, liberalerna och miljöpartiet. Men de viktigaste punkterna behöver konkretiseras och utformas så att de ger maximal klimatnytta, skriver Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.