nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nordiska rådet: Stoppa mikroplast i kosmetik

Att tillsätta mikroplast i kosmetik är ren galenskap. Det konstaterar Nordiska rådets hållbarhetsutskott, som vill se ett totalstopp för mikroplast som ingrediens i kosmetik.

  • Annons 1

Uppskattningsvis åtta miljoner ton plastavfall läcker ut i havet varje år. Med nuvarande utveckling skulle den globala mängden plast i havet nästan fördubblas till 250 miljoner ton fram till 2025. 

Nordiska ministerrådet har under de senaste åren genomfört flera omfattande utredningar om plastavfall och i dagarna möts deras hållbarhetsutskott på Vestmannaöarna i Island. Ett område där de vill se plaststopp är inom kosmetik.

– Om industrin inte själv tar initiativ till att stoppa mikroplast i kosmetik måste lagstiftningen sätta ned foten. Helst skulle detta ske på EU-nivå, men om det inte låter sig göras så måste de nordiska länderna visa vägen, säger Hanna Kosonen (C), ordförande för Nordiska rådets hållbarhetsutskott.

I början av året lämnade svenska Kemikalieinspektionen en rapport till regeringen med förslag på hur förekomsten av mikroplaster ska kunna begränsas i kosmetika. Ett av dem är att mikroplaster i kosmetiska produkter som kan sköljas av bör förbjudas i Sverige.

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4