nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Miljövarudeklarationer är användbara även för tillverkare av komplexa produkter som flygplan. FOTO: Wikimedia

Första flygplanet i världen miljövarudeklarerat

Flygplanstillverkaren Bombardier är först i sin bransch med att visa ett flygplans miljöpåverkan genom hela livscykeln.

  • Annons 1

Bombardier Aerospace har miljövarudeklarerat ett av sina flygplan i EPD-systemet, Environmental Product Declaration. Det är ett informationssystem för att beskriva miljöegenskaper hos produkter och tjänster i ett livscykelperspektiv, och drivs av näringslivet med stöd av svenska staten.

Systemet förvaltas sedan 2014 av IVL Svenska Miljöinstitutet genom ett dotterbolag. Institutet glädjer sig över att se den första EPD-registreringen från flygbranschen.

Användbara miljödeklarationer 

– Det här visar att miljövarudeklarationer är användbara även för tillverkare av komplexa produkter, bara de har en vilja att öppet kommunicera miljöprestandan, säger Elin Eriksson, enhetschef på IVL Svenska Miljöinstitutet och ordförande i IVL:s dotterbolag EPD International AB.

Alltsedan EPD-systemet lanserades 1998 har fler länder börjat använda det. I det internationella EPD-systemet finns nu produkter och tjänster från 31 olika länder registrerade. Det är möjligt att göra miljövarudeklarationer på alla produkter och tjänster; såsom transporter, infrastruktur, byggvaror, möbler, textil och livsmedel.

Jämförbar miljöprestanda

Ett av de viktigaste användningsområdena för miljövarudeklarationer är inom miljöanpassad upphandling.

– Vi är mycket stolta över att publicera den första EPD:n inom flygbranschen. Med den här miljövarudeklarationen för våra CS100 flygplan kan vi ge våra kunder trovärdig och jämförbar information av miljöprestandan av våra flygplan, säger Fred Cromer, vd för Bombardier Commercial Aircraft.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.