nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Miljövarudeklarationer är användbara även för tillverkare av komplexa produkter som flygplan. FOTO: Wikimedia

Första flygplanet i världen miljövarudeklarerat

Flygplanstillverkaren Bombardier är först i sin bransch med att visa ett flygplans miljöpåverkan genom hela livscykeln.

  • Annons 1

Bombardier Aerospace har miljövarudeklarerat ett av sina flygplan i EPD-systemet, Environmental Product Declaration. Det är ett informationssystem för att beskriva miljöegenskaper hos produkter och tjänster i ett livscykelperspektiv, och drivs av näringslivet med stöd av svenska staten.

Systemet förvaltas sedan 2014 av IVL Svenska Miljöinstitutet genom ett dotterbolag. Institutet glädjer sig över att se den första EPD-registreringen från flygbranschen.

Användbara miljödeklarationer 

– Det här visar att miljövarudeklarationer är användbara även för tillverkare av komplexa produkter, bara de har en vilja att öppet kommunicera miljöprestandan, säger Elin Eriksson, enhetschef på IVL Svenska Miljöinstitutet och ordförande i IVL:s dotterbolag EPD International AB.

Alltsedan EPD-systemet lanserades 1998 har fler länder börjat använda det. I det internationella EPD-systemet finns nu produkter och tjänster från 31 olika länder registrerade. Det är möjligt att göra miljövarudeklarationer på alla produkter och tjänster; såsom transporter, infrastruktur, byggvaror, möbler, textil och livsmedel.

Jämförbar miljöprestanda

Ett av de viktigaste användningsområdena för miljövarudeklarationer är inom miljöanpassad upphandling.

– Vi är mycket stolta över att publicera den första EPD:n inom flygbranschen. Med den här miljövarudeklarationen för våra CS100 flygplan kan vi ge våra kunder trovärdig och jämförbar information av miljöprestandan av våra flygplan, säger Fred Cromer, vd för Bombardier Commercial Aircraft.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.