Första flygplanet i världen miljövarudeklarerat

Hållbar utveckling Flygplanstillverkaren Bombardier är först i sin bransch med att visa ett flygplans miljöpåverkan genom hela livscykeln.

Första flygplanet i världen miljövarudeklarerat
Wikimedia

Bombardier Aerospace har miljövarudeklarerat ett av sina flygplan i EPD-systemet, Environmental Product Declaration. Det är ett informationssystem för att beskriva miljöegenskaper hos produkter och tjänster i ett livscykelperspektiv, och drivs av näringslivet med stöd av svenska staten.

Systemet förvaltas sedan 2014 av IVL Svenska Miljöinstitutet genom ett dotterbolag. Institutet glädjer sig över att se den första EPD-registreringen från flygbranschen.

Användbara miljödeklarationer 

– Det här visar att miljövarudeklarationer är användbara även för tillverkare av komplexa produkter, bara de har en vilja att öppet kommunicera miljöprestandan, säger Elin Eriksson, enhetschef på IVL Svenska Miljöinstitutet och ordförande i IVL:s dotterbolag EPD International AB.

Alltsedan EPD-systemet lanserades 1998 har fler länder börjat använda det. I det internationella EPD-systemet finns nu produkter och tjänster från 31 olika länder registrerade. Det är möjligt att göra miljövarudeklarationer på alla produkter och tjänster; såsom transporter, infrastruktur, byggvaror, möbler, textil och livsmedel.

Jämförbar miljöprestanda

Ett av de viktigaste användningsområdena för miljövarudeklarationer är inom miljöanpassad upphandling.

– Vi är mycket stolta över att publicera den första EPD:n inom flygbranschen. Med den här miljövarudeklarationen för våra CS100 flygplan kan vi ge våra kunder trovärdig och jämförbar information av miljöprestandan av våra flygplan, säger Fred Cromer, vd för Bombardier Commercial Aircraft.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.