Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Lika löner viktigt vid biståndsprojekt

social hållbarhet I ett bevarandeprogram för biologisk mångfald i Vietnam jobbar lokalbefolkningen med jämlika löner. Forskare från Sveriges lantbruksuniversitet har undersökt hur det påverkar effektiviteten i projektet.

Lika löner viktigt vid biståndsprojekt

Forskare från Leibniz Center for Agricultural Landscape Research (ZALF) och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), har undersökt kopplingen mellan löner och effektivitet i biståndsprojekt.

Resultatet visar att rättvisenormer är viktiga för ett lyckat biståndsprojekt.

Anlitar lokalbefolkning

Fakta

Om forskningen

Studien ägde rum i en ”buffertzon” kring en nationalpark i Vietnam. Regionen hotas av skogsförstörelse och ingår i ett landsomfattande vietnamesiskt ersättningssystem för skogliga ekosystemtjänster.

Mer än 30 000 jordpåsar tillverkades under studien, och dessa donerades till lokala plantskolor som är inriktade på återbeskogning.

Källa: SLU

Då mycket av världens biologiska mångfald finns i tropiska länder, är det vanligt att anlita lokalbefolkningar vid bevarandeåtgärder som återbeskogningsprojekt.

– Vårt fältexperiment kombinerar realismen hos fullskaliga undersökningar med enkätstudiernas snabbhet och blygsamma kostnader. Min erfarenhet är också att deltagarna nästan alltid har kul och tjänar lite pengar medan de hjälper till att förbättra bevarandeprogrammen, säger Carl Salk, forskare från SLU.

I studien med 400 vietnamesiska jordbrukare, undersökte forskarna hur arbetsinsatsen påverkades av lokala uppfattningar om rättvisa. Lönesystemet strukturerades för att skapa ojämlikhet.

Jordbrukarna fick antingen en hög eller låg ersättning för varje påse de fyllde. Hälften ingick i grupper där alla fick samma betalning och hälften i grupper där vissa fick mer och andra mindre.

Tydlig inverkan på arbetsinsatsen

– Det kan låta konstigt att människor i en grupp får olika ersättning för samma arbete. I vår studie var det nödvändigt eftersom vi skulle studera konsekvenserna av orättvisa, men det är inte så ovanligt som det kan verka. Vi ser att människor får olika lön för samma uppgift över hela världen, till exempel i form av löneskillnader mellan könen, säger medförfattare Jens Rommel, också forskare vid SLU.

– Den ojämlika lönesättningen visade sig ha en tydlig inverkan på arbetsinsatsen. I de ”blandade” grupperna kände sig de deltagare som fick sämre betalt orättvist behandlade och de arbetade mindre. En annan sak vi upptäckte var att kvinnor arbetade hårdare, säger Lasse Loft från ZALF, som ledde studien.

Forskningen visar att rättvisa ska vara en central del av bevaradeprojekten. Att rikta sig till kvinnor och att följa lokalbefolkningens syn på rättvisa kan ge mer bevarande utan en större budget, menar forskarna.

Läs mer om forskningen här.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.