nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Längre tåg ska spara energi

Från 630 till 730 meter. Längre godståg är Elvisprojektets devis.
– Med längre och tyngre tåg finns möjlighet att göra transporter mer energieffektiva, säger projektledare Inge Vierth.

  • Annons 1

I lördags rullade ett 730 meter långt demonstrationståg från Gävle till Malmö. Det var ett steg i Elvisprojektet som ska studera hur järnvägssystemet kan bli mer effektivt genom längre och tyngre godståg.

Inge Vierth projektledare på Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, menar att detta kan ge mer energieffektiva transporter. Men också lägre kostnader genom att vagnar, personal och infrastruktur nyttjas bättre. Färre tåg ger också högre kapacitet i järnvägsnätet. Det öppnar upp för att föra över godstransporter från väg till järnväg.

Elvisprojektet, vars namn syftar på en vis användning av el, leds av VTI men även universitet, branschorganisationer och företag deltar.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4