nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Låna en professor för en dag

Minskat avstånd mellan universitet och företag. Stärkt innovationskraft. Och ett kunskapskraftigt bollplank. Det är vinsterna med att låna en professor för en dag.

  • Annons 1

The Paper Province, ett kluster för pappers- och massaindustrin i Värmland, erbjuder tillsammans med Karlstad universitet företag att kostnadsfritt låna en professor för en dag.

Tillsammans med företaget går de igenom vad de vill ha hjälp med. Det kan vara allt ifrån en konkret lösning i produktion till att ha ett bollplank eller ta del av aktuella examensarbeten. Därefter får företaget besök av en professor, eller annan lämplig kompetens från universitetet.

Ett företag som tog tillfället i akt var Rottneros Packaging som producerar livsmedelstråg. De fick låna Lars Nilsson, professor i energiteknik, under en dag och fick därmed många tips på hur de kan utveckla och effektivisera sin process.

– Vi är ett litet företag med fyra anställda. För oss var det oerhört värdefullt att bolla idéer och få feedback av en utomstående person med kompetens inom vårt område, säger Henrik Granqvist, produktionsledare Rottneros Packaging.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) på år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Electrolux söker grön finansiering

Nu lanserar vitvarujätten Electrolux ett ramverk för gröna obligationer. Detta för att ta in medel som öronmärks för investeringar som ska bidra till minskad miljöpåverkan från företagets produkter och verksamhet.

Frivilligt regelverk ska öka möjligheterna till skadestånd

Även de som lever i laglöst land och utsätts för brott mot mänskliga rättigheter, ska kunna få hjälp av juridik framöver. Den svenske advokaten Claes Cronstedt och elva andra jurister har föreslagit ett frivilligt regelverk som utgår från New York-konventionen. Den gör att alla kan söka skadestånd från företag i hela världen inför skiljedomstol.