Kolupptaget minskar i skog och mark: ”Bekymmersamt”

SKOG Sveriges skogar lagrar allt mindre koldioxid, och 2023 var nettoupptaget det lägsta sedan 1990, enligt ny statistik från Naturvårdsverket.
Roger Sedin, chef för Klimatmålsenheten, uttrycker oro över utvecklingen och varnar för att den kan äventyra regeringens klimatpolitik.

Kolupptaget minskar i skog och mark: ”Bekymmersamt”
Tillväxten i den svenska skogen fortsätter att bromsa. Foto: Adobe stock.

Sveriges territoriella utsläpp av växthusgaser minskade med 2 procent under 2023 jämfört med 2022, medan nettoupptaget i skog och mark minskade med 7 procent. Detta framgår av den slutliga officiella statistiken för 2023 som publicerats av Naturvårdsverket.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Det är oroande att nettoupptaget av växthusgaser i skog och mark har minskat så kraftigt. Denna trend syns inte bara i Sverige utan även globalt, där många områdens kolsänkor minskar och på sikt riskerar att bli utsläppskällor, säger Roger Sedin, enhetschef på Klimatmålsenheten på Naturvårdsverket, till Miljö & Utveckling.

Utsläppen uppgick till 44,4 miljoner ton koldioxidekvivalenter, främst tack vare minskningar inom industrin och el- och fjärrvärmesektorn. Industrin, som står för en tredjedel av Sveriges totala utsläpp, minskade med tre procent på grund av lägre produktion inom järn- och stålindustrin. El- och fjärrvärmesektorn minskade sina utsläpp med fem procent trots kallare väder, tack vare minskad fossilbaserad elproduktion. 

Nettoupptaget i skog och mark sjönk 2023 till 31 miljoner ton koldioxidekvivalenter, delvis på grund av lägre trädväxt, ökad avverkning samt påverkan från torka och insektsangrepp. Enligt Naturvårdsverket har upptaget av växthusgaser i skog och mark minskat med nästan 50 procent sedan 1990.

– Sverige har länge haft en stabil kolsänka i skogen, som till och med varit större än våra utsläpp. Att den nu minskar är bekymmersamt och kan öka klimatförändringarna. Samtidigt har vi EU-åtaganden där vi förväntas stärka kolsänkan ytterligare.

Klicka här för att ta del av Naturvårdsverkets statistik.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.