För drygt en vecka sedan kom beskedet om att regeringen vill skapa ett nytt stöd för landbaserad vindkraft. Kommuner som säger ja ska kompenseras för det.
Så reagerar kommunerna på vindkraftsbeskedet:”Ett nej kan bli ett ja”
Energi
En kommun säger fortfarande blankt nej. En annan är skarpt kritisk. En tredje kommun är försiktigt optimistisk och kan tänka sig att svänga i frågan. Det är några av reaktionerna från landets kommuner efter regeringens besked om vindkraftsstöd.
– Det är möjligt att ett nej kan bli ett ja, säger en kommunrepresentant.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Bakgrunden är att det lokala motståndet mot vindkraft har ökat, med allt fler kommuner som använder sin vetorätt för att stoppa vindkraftsprojekt. Då utbyggnaden av fossilfri energi behöver påskyndas för att Sverige ska klara ett energibehov som väntas öka, har det kommunala vetot blivit en rejäl bromskloss.
Regeringen har tidigare sagt nej till att ekonomiskt kompensera de kommuner som säger ja till vindkraft. Men nu vänder de alltså i frågan. Totalt föreslår regeringen avsätta 340 miljoner kronor i budgeten för 2025. Summan stiger därefter stegvis till 400 miljoner kronor till 2027. Även kommuner där det redan finns vindkraft ska kunna ta del av stödet.
Svensk Vindenergi: ”Ett stort steg”
Tomas Hallberg, ansvarig för tillståndsfrågor på Svensk Vindenergi, välkomnar beskedet.
– Vi har drivit det här i tio år, så vi ser det som ett stort steg. Jag vet att flera kommuner är positiva till den här lösningen och har legat på för att det ska bli så här.
Kommer det att göra att fler säger ja?
– Förhoppningen är det. Men jag vet ingen kommun som redan nu har beslutat om hur de ska göra. Det är för tidigt att säga. Först vill man se hur regeringen utformar stödet, så att de vet mer exakt vad det handlar om. Detaljerna är inte satta än, säger Tomas Hallberg.
Västerås kritiska: ”Bara småpengar”
Västerås kommun har i dagsläget inga vindkraftverk på sin mark. Men kommunen håller för närvarande på med en översiktsplan om vindkraft som ska på remiss i december. Bakgrunden är att vindkraftsbolag flaggat för att de vill etablera vindkraft på kommunens mark. Det berättar Västerås kommunalråd Monica Stolpe Nordin (C).
– Vi som stad är positiva till vindkraft. Men vi har inte haft så många som på allvar vill etablera vindkraft fram till nu, säger hon.
I processen med översiktsplanen säger Monica Stolpe Nordin att kommunen räknat på ungefär hur mycket stöd de kan få för om de väljer att säga ja till mer vindkraft. Hon är inte imponerad.
– Det är ju bara småpengar. Det kanske hade blivit en halv miljon för oss. Det är ju jättelite. Det är kanske fem meter väg vi pratar om.
Men det är bättre än ingenting?
– Ja, det är klart och vi ser det som en början. Men det viktiga för oss när det kommer till att etablera vindkraft är att invånarna som drabbas får någonting tillbaka på det intrång ett vindkraftverk innebär. Det handlar om att skapa en acceptans, och nu behöver vi göra det ur egen kassa.
Om det hade funnits större incitament tidigare, tror du att ni hade haft vindkraft i Västerås idag?
– Ja, det tror jag.
Uddevalla säger fortsatt nej
Uddevalla kommun har sedan 2016 sagt blank nej till vindkraft. Bakgrunden är att Försvaret sätter käppar i hjulet för en del av området. För en annan del av området, som hade kunnat vara aktuellt för vindkraftsetablering, slog en utredning från 2016 fast att fler vindkraftverk skulle konkurrera med värden som boende- och rekreationsmiljö. Det berättar Martin Pettersson (SD), kommunalråd på Uddevalla kommun.
– Då fattade man ett enhälligt beslut om att säga nej till vindkraft. Till och med Miljöpartiet ställde sig bakom det beslutet, även om jag tror att det skapade diskussioner inom partiet. Men sedan dess har ingen majoritet velat riva upp det, säger Martin Pettersson (SD), kommunalråd på Uddevalla kommun.
Det är ingenting man vill titta vidare på nu, när det kan innebära ekonomisk kompensation?
– Nej, det ser jag inte framför mig. Vad jag förstår handlar det ändå bara om marginaler.
Köping: ”Ett nej kan bli ett ja”
Köping kommun har historiskt varit kritiska till vindkraft, där starka lokala krafter varit pådrivande. Trots att kommunen har områden som passar för vindkraft har man vid flera tillfällen valt att säga nej.
Annika Duán (S) är ordförande i Köpings kommunfullmäktige. Hon säger att hennes parti, Socialdemokraterna, varit positiva till vindkraft, men att de inte lyckats få med sig en majoritet. Men nu, med regeringens besked om vindkraftsstöd, är hon försiktigt positiv till framtida vindkraftsetableringar.
– Det är svårt att säga hur det skulle bli. Vi har ett parti i Köping som har som huvudfråga att vara emot storskalig vindkraft, och de kommer såklart att fortsätta säga nej. Men bland invånarna kanske man kan skapa en större acceptans som leder till att ett nej blir ett ja.
Varför tror du det?
– För en liten kommun som Köping kan extrastöd betyda mycket. I det området där en vindkraftsetablering skulle vara aktuellt har vi väldigt svårt att bygga ut fiber. Det skulle kräva enormt mycket att gräva bland stock och sten. Så om man kan locka med fibernät, mot att vi etablerar vindkraft så kanske det kan göra att det svänger. Det är möjligt att ett nej kan bli ett ja, avslutar hon.