Under det svenska EU-ordförandeskapet var den svenska regeringen med och drev igenom höjda ambitionsnivåer i det omarbetade direktivet för energieffektivitet, det så kallade EED-direktivet. Bland annat sattes ett tak för EU:s energianvändning till år 2030. När regeringen i juni presenterade sin nationella energi- och klimatplan gör regeringen dock bedömningen att Sverige kommer att missa sitt åtagande i direktivet.
Nu vill kräver Socialdemokraterna i en interpellation i riksdagen att energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) berättar vilka initiativ regeringen planerar för att klara av det energisparbeting som krävs för att komma i mål. Riksdagsmannen Fredrik Olovsson (S), som skrivit interpellationen, vill också veta vilken analys regeringen tog fram kring möjligheterna att uppfylla kraven i det omarbetade direktivet när den drev igenom och skärpte energieffektiviseringsdirektivet.
”Målet uttrycks som ett fast tak för EU:s energianvändning till 2030 och är bindande på unionsnivå. Enligt det omarbetade direktivet ska Sverige uppnå stora ackumulerade energibesparingar under perioden 2021–2030”, konstaterar Fredrik Olovsson och konstaterar samtidigt att energimyndigheten i analyser konstaterat att svensk energieffektivisering har stor potential att bli samhällsekonomiskt lönsam.
”Enbart för el finns en teknisk-ekonomisk potential till minskad användning på 20–25 TWh till 2030. Trots att vi socialdemokrater återkommande lagt förslag för att öka insatserna för energieffektivisering har regeringspartierna och Sverigedemokraterna valt att rösta ned förslagen”, skriver Fredrik Olovsson.
Sista svarsdatum för interpellationen är den 5 september.