Klimatveckan, som arrangeras av FN i samarbete med Climate Group och staden New York, erbjuder över 400 evenemang och diskussioner med teman som sträcker sig från utsläppsminskningar till social rättvisa och ekonomiska incitament för klimatomställning. Ett centralt ämne i år är utsläppsminskningar i industriproduktion, där bland annat diskussioner kring fossilfritt stål och betong kommer att hållas.
New Yorks klimatvecka drar igång – här är höjdpunkterna
Klimat Den 22 september markerar starten för årets Climate Week NYC, en av världens största samlingspunkter för klimatåtgärder och hållbarhet. Under en hveckan kommer globala ledare, företagschefer och miljöaktivister att mötas i New York för att diskutera klimatomställningen.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Sverige är väl representerat under veckan med flera talare från näringslivet och forskningssektorn. Bland annat deltar Maria Persson Gulda, Chief Technology Officer på Stegra, som bygger världens första storskaliga fossilfria stålfabrik i Boden. Bland de Svenska talarna finns också Jennie Cato, Scanias Global Head of Public Affairs & Partnerships och
Louise Rehbinder, chef för forskningsinitiativet Exponential Roadmap Initiative som visar på konkreta exempel på hur företag kan transformera sina affärsmodeller mot nettonollutsläpp.
Bland höjdarna som pratar under veckan finns bland annat Världsbankschefen Ajay Banga, är en av huvudtalarna och kommer att diskutera de ekonomiska möjligheterna och riskerna i samband med den globala klimatomställningen. Bland talarna finns också Mary Robinson, tidigare president i Irland och ordförande för The Elders, en internationell grupp av ledare som arbetar för global rättvisa och klimatåtgärder samt Gro Harlem Brundtland, Norges första kvinnliga statsminister och globalt känd som ”hållbarhetsbegreppets moder”.
Under veckan organiserar Business Sweden flera exklusiva rundabordssamtal där svenska företag diskuterar hur de kan bidra till att transformera det globala livsmedelssystemet genom hållbara värdekedjor.