Forskare vill begränsa butikskampanjer: ”Måste sluta köpa mat vi inte behöver”

LIVSMEDEL För att halvera matsvinnet till 2030 krävs kraftfulla politiska åtgärder, enligt forskare i en ny rapport som presenterar fyra förslag för att säkra livsmedelsförsörjningen.

Forskare vill begränsa butikskampanjer: ”Måste sluta köpa mat vi inte behöver”
Foto: Adobe stock.

Matbutikernas ”2 för 1-kampanjer” leder ofta till att vi köper mer mat än vi hade planerat. Därför bör dessa kampanjer kraftigt begränsas, säger forskare vid Karlstads universitet, i samband med ett rapportsläpp.

– Vi befinner oss nu i ett läge där vi behöver bestämma oss; antigen genomför vi kraftfulla åtgärder nu eller så får vi helt enkelt inse att vi får överge målet, säger Fredrik Wikström, professor i miljö- och energisystem, i en kommentar.

I rapporten, som har tagits fram för Nordiska ministerrådet, konstaterar forskarna att matsvinnet är som störst i det sista ledet – hos konsumenten, och att en minskning av svinnet där skulle ge störst miljövinster. De påpekar också att svinnet sedan målet om att minska matsvinnet sattes 2015 endast har minskat marginellt.

DN debatt listar forskarna fyra punkter för minskat svinnet, en handlar om att begränsa kampanjer i handeln.

– För att stötta konsumenter och hjälpa till att minska svinnet i hushållen ser vi, till exempel, ett behov av att begränsa kampanjer i handel – för att undvika att konsumenter köper mer än de hinner förbruka och undvika att mat slängs, säger Helén Williams.

”Vi måste sluta köpa mat vi inte behöver, och som aldrig äts upp”, skriver de i debattartikeln.

Forskarna föreslår också att regleringen av bäst före-datum.

”Vi föreslår att handeln sätter ner priset kraftigt på varor när bäst före-datum passeras i stället för att slänga, gärna i kombination med information om vad ”bäst före” betyder. Det blir en tydlig signal om att maten går att äta efter att datumet passerats och det skulle också innebära att människor skulle kunna köpa bra mat billigt i stället för att den slängs”, skriver forskarna i debattartikeln.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste