I rapporten, som har tagits fram för Nordiska ministerrådet, konstaterar forskarna att matsvinnet är som störst i det sista ledet – hos konsumenten, och att en minskning av svinnet där skulle ge störst miljövinster. De påpekar också att svinnet sedan målet om att minska matsvinnet sattes 2015 endast har minskat marginellt.
På DN debatt listar forskarna fyra punkter för minskat svinnet, en handlar om att begränsa kampanjer i handeln.
– För att stötta konsumenter och hjälpa till att minska svinnet i hushållen ser vi, till exempel, ett behov av att begränsa kampanjer i handel – för att undvika att konsumenter köper mer än de hinner förbruka och undvika att mat slängs, säger Helén Williams.
”Vi måste sluta köpa mat vi inte behöver, och som aldrig äts upp”, skriver de i debattartikeln.
Forskarna föreslår också att regleringen av bäst före-datum.
”Vi föreslår att handeln sätter ner priset kraftigt på varor när bäst före-datum passeras i stället för att slänga, gärna i kombination med information om vad ”bäst före” betyder. Det blir en tydlig signal om att maten går att äta efter att datumet passerats och det skulle också innebära att människor skulle kunna köpa bra mat billigt i stället för att den slängs”, skriver forskarna i debattartikeln.
publicerad 27 september 2024