EU-parlamentet och EU:s medlemsländer har redan sagt ja, och nu har även Europeiska rådet godkänt det så kallade ”stop-the-clock”-direktivet. Det innebär att EU fattat ett slutgiltigt beslut om att pausa EU:s hållbarhetsrapporteringsregler CSRD och due diligence-krav CSDDD.
CSRD och CSDDD flyttas fram – här är nya datumen att hålla koll på
Juridik & Politik
EU har bestämt sig – kraven på hållbarhetsrapportering CSRD och due diligence CSDDD flyttas fram. Här är de nya årtalen och datumen att hålla koll på enligt det nyantagna "stop-the-clock"-direktivet.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Beslutet innebär kortfattat att tillämpningen av CSRD skjuts upp två år för stora företag som ännu inte har börjat rapportera, samt börsnoterade små och medelstora företag. CSDDD skjuts upp ett år för de första – och största – företagen.
– Vi har nu börjat infria vårt löfte om att förenkla EU-lagstiftningen. Det här är ett viktigt första steg mot att minska byråkratin, skapa rättssäkerhet för våra företag och göra EU mer konkurrenskraftigt, säger Adam Szłapka, Polens EU-minister i ett pressmeddelande.
Fakta
Här är nya datumen för CSRD och CSDDD
CSRD – hållbarhetsrapportering
Tidigare datum:
- Stora företag skulle börja rapportera från räkenskapsår som börjar 1 januari 2025.
- Börsnoterade små och medelstora företag (ej mikroföretag) skulle börja från 1 januari 2026.
Nya datum:
2027
- Stora företag som ännu inte börjat rapportera ska börja för räkenskapsår som startar 1 januari 2027.
2028
- Börsnoterade små och medelstora företag ska börja rapportera för räkenskapsår som startar 1 januari 2028.
CSDDD – due diligence
Tidigare datum:
- De största företagen skulle börja följa reglerna från 2027.
- Övriga företag från 2028.
- Länderna i EU skulle införa reglerna senast juli 2026.
Nya datum:
2027
- EU-länderna ska införa reglerna senast 26 juli 2027.
2028
- Från 26 juli 2028 omfattas: EU-företag med över 3 000 anställda och över 900 miljoner euro i global omsättning. Utländska företag med över 900 miljoner euro i omsättning i EU…
2029
- …Dessa företag ska börja rapportera för räkenskapsår som startar 1 januari 2029.
2029
- Från 26 juli 2029 börjar flera företag omfattas: EU-företag med över 1 000 anställda och över 450 miljoner euro i global omsättning. Ytterligare tredjelandsföretag…
2030
- …Dessa företag ska börja rapportera för räkenskapsår som startar 1 januari 2030.
Direktivet är en del av EU-kommissionens Omnibus-förslag som presenterades i februari 2025. Syftet är att förenkla och tydliggöra befintlig hållbarhetslagstiftning, minska den administrativa bördan och i synnerhet underlätta för små och medelstora företag.
Nu fortsätter arbetet med resten av paketet, som innehåller mer omfattande förslag på ändringar i bland annat CSRD och CSDDD. Europeiska rådet har uppmanat Europaparlamentet och ministerrådet att behandla paketet som en prioriterad fråga, och ambitionen är att förhandlingarna ska slutföras under 2025.