nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Kläder som minskar växthuseffekten

Dagens konsumtionssamhälle bidrar till stora utsläpp av växthusgaser. Därför har forskare vid högskolan i Borås börjat skapa textilfibrer av växthusgas från luften.

  • Annons 1

Tillsammans med forskare på högskolan i Borås satsar innovationslabbet Smart Textiles på ett projekt för att åstadkomma ett systemskifte i textilbranschen. Med hjälp av en ny tillverkningsmetod kan metangas bindas i fibern och påverka klimatet positivt genom att motsvarande andel minskar i atmosfären.

– Idag består också hälften av alla textila fibrer av syntet, som polyester som tillverkas av fossilbaserade råvaror. Om vi kan ersätta dessa med fibrer som binder växthusgaser får vi en dubbel miljöeffekt – genom att både minska den fossila användningen och samtidigt minska växthusgaserna, konstaterar Lena-Marie Jensen, koordinator för projektet ”From Air”, som är ett samarbete mellan Smart Textiles, Högskolan i Borås och Dedicated Institute.

Med den nya metoden skulle det alltså gå att ta fram plagg som faktiskt är positiva för miljön.

– Fungerar tekniken har den potential att bli en ”game changer” inom textilindustrin, säger Lena-Marie Jensen.

Smart Textiles är motorn för textila innovationer med en unik bredd – från grundforskning, prototypframtagning till kommersialisering av produkter. Arbetet sker tillsammans med akademi, näringsliv och myndigheter.

Huvudfinansiärer är innovationsmyndigheten Vinnova, Västra Götalandsregionen och Sjuhärads Kommunalförbund.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4