nr-logo

Hållbarhet i praktiken

I både Stockholm och Malmö har mängden kväveoxider i luften sjunkit från cirka 40 mikrogram per kubikmeter år 1990 till cirka 20 mikrogram per kubikmeter år 2015.

Kläder som minskar växthuseffekten

Dagens konsumtionssamhälle bidrar till stora utsläpp av växthusgaser. Därför har forskare vid högskolan i Borås börjat skapa textilfibrer av växthusgas från luften.

  • Annons 1

Tillsammans med forskare på högskolan i Borås satsar innovationslabbet Smart Textiles på ett projekt för att åstadkomma ett systemskifte i textilbranschen. Med hjälp av en ny tillverkningsmetod kan metangas bindas i fibern och påverka klimatet positivt genom att motsvarande andel minskar i atmosfären.

– Idag består också hälften av alla textila fibrer av syntet, som polyester som tillverkas av fossilbaserade råvaror. Om vi kan ersätta dessa med fibrer som binder växthusgaser får vi en dubbel miljöeffekt – genom att både minska den fossila användningen och samtidigt minska växthusgaserna, konstaterar Lena-Marie Jensen, koordinator för projektet ”From Air”, som är ett samarbete mellan Smart Textiles, Högskolan i Borås och Dedicated Institute.

Med den nya metoden skulle det alltså gå att ta fram plagg som faktiskt är positiva för miljön.

– Fungerar tekniken har den potential att bli en ”game changer” inom textilindustrin, säger Lena-Marie Jensen.

Smart Textiles är motorn för textila innovationer med en unik bredd – från grundforskning, prototypframtagning till kommersialisering av produkter. Arbetet sker tillsammans med akademi, näringsliv och myndigheter.

Huvudfinansiärer är innovationsmyndigheten Vinnova, Västra Götalandsregionen och Sjuhärads Kommunalförbund.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.