nr-logo

Hållbarhet i praktiken

I både Stockholm och Malmö har mängden kväveoxider i luften sjunkit från cirka 40 mikrogram per kubikmeter år 1990 till cirka 20 mikrogram per kubikmeter år 2015.

Kläder som minskar växthuseffekten

Dagens konsumtionssamhälle bidrar till stora utsläpp av växthusgaser. Därför har forskare vid högskolan i Borås börjat skapa textilfibrer av växthusgas från luften.

  • Annons 1

Tillsammans med forskare på högskolan i Borås satsar innovationslabbet Smart Textiles på ett projekt för att åstadkomma ett systemskifte i textilbranschen. Med hjälp av en ny tillverkningsmetod kan metangas bindas i fibern och påverka klimatet positivt genom att motsvarande andel minskar i atmosfären.

– Idag består också hälften av alla textila fibrer av syntet, som polyester som tillverkas av fossilbaserade råvaror. Om vi kan ersätta dessa med fibrer som binder växthusgaser får vi en dubbel miljöeffekt – genom att både minska den fossila användningen och samtidigt minska växthusgaserna, konstaterar Lena-Marie Jensen, koordinator för projektet ”From Air”, som är ett samarbete mellan Smart Textiles, Högskolan i Borås och Dedicated Institute.

Med den nya metoden skulle det alltså gå att ta fram plagg som faktiskt är positiva för miljön.

– Fungerar tekniken har den potential att bli en ”game changer” inom textilindustrin, säger Lena-Marie Jensen.

Smart Textiles är motorn för textila innovationer med en unik bredd – från grundforskning, prototypframtagning till kommersialisering av produkter. Arbetet sker tillsammans med akademi, näringsliv och myndigheter.

Huvudfinansiärer är innovationsmyndigheten Vinnova, Västra Götalandsregionen och Sjuhärads Kommunalförbund.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Sverige kan bli det klimatmässiga föredöme som omvärlden behöver”

Mattias Goldmann om 73-punktsöverenskommelsen:

Förutsättningarna för att nå klimatmålen till år 2030 förbättras kraftigt med 73-punktsöverenskommelsen mellan socialdemokraterna, centerpartiet, liberalerna och miljöpartiet. Men de viktigaste punkterna behöver konkretiseras och utformas så att de ger maximal klimatnytta, skriver Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.