nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Med matematik går det att ta reda på hur träd reagerar på klimatförändringar. FOTO: Umeå universitet

Växters reaktion på miljön förklaras med matematik

Det är mycket svårt att veta hur träd och andra växter kommer att reagera på klimatförändringar. Men nu har en matematiker tagit fram modeller som bland annat kan bedöma trädens dödlighet.

  • Annons 1

Vilken tid på året är det bäst att blomma? Varför är träden långsmala i norra Sverige, men inte i Amazonas? Svaret beror på om växten är ettårig eller flerårig, men den beror också på när pollinatörer och växtätare är aktiva.

Med hjälp av matematiska modeller kan vi öka förståelsen för hur växter och träd reagerar på miljöförändringar som uppvärmning och högre koldioxidhalter i atmosfären. Beräkningsmatematiker Magnus Lindh har lagt fram en avhandling i ämnet vid Institutionen för matematik och matematisk statistik, Umeå universitet.

– Man kan se att tillväxtbegränsningar har betydelse för blomningstiden hos ettåriga växter, säger Magnus Lindh.

Detta är en viktig kunskap om växters evolution – för vi ser redan nu att blomningen kan ske antingen tidigare eller senare när temperaturen ökar och våren kommer lite tidigare.

Det är dock mycket svårt att veta hur träd kommer att reagera på miljöförändringar som exempelvis en temperaturökning, eftersom de växer så långsamt. Därmed kan det ta hundratals år innan vi vet om en viss växtstrategi är framgångsrik eller inte. Modellering av växter har blivit ett viktigt verktyg, eftersom man snabbt kan simulera möjliga framtidsscenarier.

– Jag har bland annat kunnat visa att kombinationen av djupt grundvatten och hög dödlighet på grund av torka, effektivt utrotar alla möjliga trädstrategier på lång sikt, säger Magnus Lindh.

På platser nära polerna har trädkronor en mer långsmal form än i länder nära ekvatorn beroende på att dessa kronor tar upp ljuset mer effektivt. Detta ger ett nytt oväntat argument för skogsbruk nära polerna, eftersom långsmala trädkronor är mer tillväxteffektiva, vilket beror på att topptunga kronor måste tappa fler grenar för att behålla sin form.

Kommentarer

1 reaktion till “Växters reaktion på miljön förklaras med matematik”

  1. botwid skriver:

    Låt mig få bidraga med litet kunskap från Folkskolan. Det finns något som heter fotosyntes, det vill säga växternas omvandling av CO2, H2O och ljusenergi till kolhydrater och O2. Som bekant har halten CO2 ökat i atmosfären med 30%. Det har haft en märkbar positiv effekt på växtligheten. Flera munnar kan numera mättas på grund av mer CO2.

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.