nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Tekniken bygger på att man ersätter kol med vätgas. Med så kallad direktreduktion skulle vätgas kunna användas för att skilja järnet från syret helt utan inblandning av kol. FOTO: SSAB

Teknikhopp ska göra svensk stålindustri koldioxidfri

I framtiden kanske stål produceras med endast vatten som restprodukt. Nu startar SSAB, LKAB och Vattenfall ett utvecklingsprojekt för att få bort de gigantiska koldioxidutsläppen från svensk stålindustri.

  • Annons 1

Stålföretaget SSAB är Sveriges enskilt största utsläppare av koldioxid. Nu har man nått vägs ände. Med rådande teknik som bygger på att man framställer stål i koksverk och masugnar, kan man inte effektivisera utsläppen mycket mer. Det som krävs nu är ett teknikhopp. Därför gör företagen SSAB, LKAB och Vattenfall en storsatsning för att lösa koldioxidfrågan i svensk stålindustri.

Martin Lindqvist highres3711

Martin Lindqvist.

– Nu vill vi ta nästa steg. Målet är att kunna tillverka stål där den enda restprodukten blir rent vatten, berättar Martin Lindqvist, vd och koncernchef SSAB, under en presskonferens där initiativet lanserades.

 

 

Skärmavbild 2016-04-04 kl. 10.33.18Den teknik som företagen kommer att utforska bygger på att man ersätter kol med vätgas. Med så kallad direktreduktion skulle vätgas kunna användas för att skilja järnet från syret helt utan inblandning av kol. Slutprodukten blir då vatten och järn. En förstudie kommer nu att genomföras och företagen har som mål att sätta upp en pilotanläggning någon gång mellan 2018-2024. Går allt vägen hoppas de sedan ha en demonstrationanläggning i drift någon gång mellan 2025-2035.

– Det här är ett långsiktigt projekt, men det är komplicerade frågor och många saker att hantera så vi måste ta ett litet steg i taget, förklarar Jan Moström, vd på LKAB.

Vill ha hjälp

Företagen hoppas få politiskt stöd för sitt arbete. Bland annat skriver företagsledarna i Dagens industri att de vill att arbetet för nollsutsläpp 2045 integreras med jobbpolitiken, samt att man kopplar samman energipolitiken med industri- och miljöfrågorna.

De vill också få hjälp med finansiering från bland annat statens innovationsprogram.

– Det är svårt att säga vad det kommer att kosta, men det kommer att bli dyrt, konstaterar Jan Moström.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.