Experten: Så fasar du ut farliga kemikalier

Kemikalier Att förknippas med farliga kemikalier leder inte bara till ett skadat anseende, utan innebär också en större risk för böter och rättsliga påföljder, visar en ny rapport.
Här får du tips och verktyg för att identifiera, ersätta och ligga steget före farliga ämnen.
– Det finns stora affärsrisker med att "sitta med Svarte Petter", säger Erik Gravenfors, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen.

Experten: Så fasar du ut farliga kemikalier
Erik Gravenfors. Foto: Liselotte Van Der Meijs / Adobe stock.

En ny rapport från miljöorganisationen Chemsec varnar investerare för de långsiktiga finansiella risker som är kopplade till farliga kemikalier.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Många företag misslyckas med att uppdatera sina riskhanteringsmetoder och att minska användningen av giftiga material. Enligt rapporten medför detta betydande kommersiella risker på lång sikt, såsom minskad försäljning när företagskunder anpassar sig till nya regler och kundförväntningar, samt ökade juridiska risker.

Under 2023 ledde rättegångar relaterade till PFAS-föroreningar i dricksvatten till över 11 miljarder dollar i förlikningar i USA. Dessutom nådde 3M en rekordförlikning på 6 miljarder dollar för hälsoskador orsakade av defekta öronproppar till militär personal i Nordamerika.

Fakta

Håll koll på kemikalierna

Du som säljer varor eller kemiska produkter har ansvar för att produkterna uppfyller kemikaliereglerna. Det gäller även om du har köpt produkterna av någon annan och bara säljer dem vidare. Du behöver bland annat ha koll på om dina produkter innehåller några kemiska ämnen som är förbjudna, som inte får finnas över vissa halter eller som du behöver informera dina kunder om. Därför behöver du fråga om innehållet och ställa krav på de produkter och material du köper in. Genom att ställa tydliga kemikaliekrav vid inköp ökar möjligheten att du får den information du behöver för att följa reglerna.

Källa: Kemikalieinspektionen.

Reaktiva och proaktiva arbetsmetoder

I Sverige arbetar Kemikalieinspektionen aktivt för att minska risken för att kemikalier skadar människor och miljö. Erik Gravenfors, strategisk rådgivare på myndigheten, anser att det är positivt att rapporten har publicerats och betonar vikten av att uppmärksamma de finansiella riskerna i sammanhanget.

– Det finns stora affärsrisker med att ”sitta med Svarte Petter”, det vill säga ett ämne som blir förbjudet eller dyrt att köpa in, säger han till Miljö & Utveckling.

Vidare påpekar Erik Gravenfors att verksamheter hanterar kemikalie- och miljöfrågor på mycket olika sätt.

– Ett reaktivt arbetssätt innebär att man väntar tills problemen blir akuta, vilket ofta leder till kostsamma åtgärder. Vi anser att ett proaktivt arbetssätt är smartare, där man håller sig informerad och ligger steget före.

200 särkilt farliga ämnen och ämnesgrupper

Ett sätt att hantera detta, säger han, är att hålla koll på Kandidatförteckningen – EU:s lista över särskilt farliga ämnen. Denna förteckning ingår i den europeiska kemikalielagstiftningen, REACH-förordningen, och omfattar över 200 särskilt farliga ämnen och ämnesgrupper.

– Att ha koll på sina kemikalier är en del av ett proaktivt arbetssätt. Även om lagkravet bara är att informera nästa led i kedjan, signalerar det att ämnet har allvarliga egenskaper och kan bli tillståndspliktigt. Om det händer är det osäkert om verksamheten får tillstånd att fortsätta använda ämnet, vilket kan vara en stor affärsrisk, säger Erik Gravenfors.

Verktyg för att ligga steget före

Kemikalieinspektionen har utvecklat det kostnadsfria verktyget PRIO, som hjälper företag att identifiera och ersätta farliga ämnen i produkter och kemikalier.

– Vi har publicerat PRIO-guiden i 20 år nu och konceptet är fortfarande aktuellt, säger Erik Gravenfors.

Genom PRIO kan företag och offentliga aktörer snabbt ta reda på hur farligt ett ämne är, vilka farliga ämnen som finns i material eller kemiska produkter, samt vilka ämnen som bör prioriteras för borttagning. PRIO ger också tips om hur man systematiskt arbetar med substitution, ställer kemikalierelaterade krav vid inköp och får tillgång till information om relevant lagstiftning via EU:s kemikaliemyndighet ECHA:s verktyg EUCLEF.

– Med PRIO-guiden ger vi insikt i vad som driver upp ämnen på kandidatlistan och vad som styr EU:s prioriteringar. Det handlar om att fasa ut särskilt farliga ämnen, till exempel cancerframkallande, mutagena och fortplantningsstörande kemikalier, samt PBT-ämnen, som betraktas som de största riskerna. Verktyget erbjuder många exempel på ämnen som ännu inte finns på några listor, men som man bör överväga noga innan användning, avslutar Erik Gravenfors.

Användbara länkar:

Håll koll på kemikalierna – Kemikalieinspektionen

Substitution av farliga ämnen – Kemikalieinspektionen

Prio – Kemikalieinspektionen

Fakta

Vad är substitution?

Substitution innebär att man tar bort eller byter ut farliga kemiska ämnen i produkter eller i processer mot mindre farliga eller helt ofarliga ämnen. Det kan också innebära att man använder icke-kemiska alternativ, andra material, nya tekniker eller andra processer. Ett centralt begrepp inom substitution är kemisk eller teknisk funktion, vilket syftar på ämnets funktion i materialet, produkten eller processen. Genom att definiera ämnets funktion i en specifik användning blir det oftast lättare att hitta fungerande alternativ.

Substitutionstrappans steg:

  • Ta fram information om kemikalier som används
  • Identifiera oönskade ämnen
  • Inventera alternativa ämnen/tekniska lösningar
  • Bedöma och välja alternativa ämnen/tekniska lösningar
  • Utveckla nya alternativa ämnen/tekniska lösningar

Källa: Kemikalieinspektionen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste