Förslagen är svar på två regeringsuppdrag. Ett om att hitta sätt för att minska riskerna med farliga ämnen i textil och ett om att undersöka behovet av nationella regler för farliga kemiska ämnen i byggprodukter.
– Vi föreslår nya regler i Sverige för att byggprodukter i golv, väggar och innertak ska bli dokumenterat säkra, säger Erik Gravenfors, utredare på Kemikalieinspektionen och projektledare för regeringsuppdraget om byggprodukter.
En vanlig inomhusmiljö kan innehålla 500 organiska ämnen som kommer från byggprodukter. En del ämnen kan orsaka cancer, allergier, försämrad fertilitet och fosterskador. Kemikalieinspektionen föreslår därför att nationella gränsvärden tas fram för hur mycket hälsoskadliga kemiska ämnen byggprodukter får avge.
De nya reglerna föreslås gälla från och med 2018 I flera andra EU-länder, bland annat Tyskland, Frankrike och Belgien, finns redan liknande lagstiftning.
Produktlagstiftning för textiler
I ytterligare en annan rapport föreslår Kemikalieinspektionen att regeringen driver på för att EU ska utveckla en enhetlig produktlagstiftning för textilier. EU-lagstiftningen bör omfatta ämnen med särskilt farliga egenskaper som kan orsaka cancer, skada förmågan att få barn eller vara skadliga för miljön. Man vill också begränsa azofärgämnen som tillsätts i textilier och kan brytas ned till cancerframkallande ämnen.
– Det förekommer ämnen i textilier som kan skada människor och miljön. Det är dessutom svårt för företag, myndigheter och konsumenter att få information om vilka kemiska ämnen som finns i textil. En särskild EU-lagstiftning på området skulle vara det mest effektiva sättet att minska riskerna, säger Amelie Pedersen, projektledare för regeringsuppdraget på Kemikalieinspektionen.
Kemikalieinspektionen föreslår också att regeringen överväger behovet av en särskild utredning om en skatt på kläder och hemtextilier. Ekonomiska styrmedel kan vara ett komplement i väntan på en lagstiftning för att minska riskerna med farliga ämnen i textil.
Här hittar du rapporten om textilier
Här hittar du rapporten om byggprodukter