Forskare: 1000-tals kemikalier i vanliga kläder

Kemikalier Forskare vid Stockholms universitet har hittat mängder av ohälsosamma ämnen i vanliga klädesplagg, vissa av dem försvann inte heller när kläderna tvättades.
– Vi har bara skrapat på ytan, säger Conny Östman, Professor i analytisk kemi vid Stockholms universitet.

Forskare: 1000-tals kemikalier i vanliga kläder

Det är forskaren Giovanna Luongo, nybliven doktor i analytisk kemi vid Stockholms universitet, som testat 60 plagg från svenska och internationella klädkedjor. Vid en första analys hittades tusentals kemikalier i kläderna. Flera av ämnena fanns inte med på tillverkarnas listor och misstänks vara biprodukter, restprodukter eller tillsatta under transport.

– Att exponeras för dessa kemikalier ökar risken för hudallergier, men de kan vara relaterade till mer allvarliga hälsoeffekter och miljörisker. Några av de identifierade kemikalierna är misstänkt eller bevisat cancerframkallande, säger Giovanna Luongo.

Inte ens kläder av ekobomull var förskonade. När forskarna sedan tvättade kläderna spolades vissa ämnen bort och ut i vår vattenmiljö medan andra stannade kvar i kläderna.

– Kläder bärs dygnet runt hela livet. Vi måste ta reda på om kemikalierna går ut i huden och vad som händer i kroppen. Det är mycket svårbedömt och kräver betydligt mer forskning, säger Conny Östman, Professor i analytisk kemi vid Stockholms universitet.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.