Omnibusförslaget splittrar EU-parlamentet – hotar den politiska maktbalansen

Juridik & Politik Förslaget om en omnibuslag sätter stora frågor på spel i Bryssel. Under måndagens debatt i parlamentet stod det klart att åsikterna kring att förenkla EU:s hållbarhetslagar inte bara skiljer sig kraftigt åt. Debatten blottlägger också en djup spricka mellan de politiska blocken – och kan påverka maktbalansen i EU.

Omnibusförslaget splittrar EU-parlamentet – hotar den politiska maktbalansen
Foto: Mathieu Cugnot, EU-parlamentet.

Det har gått snart två veckor sedan EU-kommissionen presenterade förslaget att förenkla flera hållbarhetslagstiftningar, så som CSRD, CSDDD och EU-taxonomin, genom en ny så kallad omnibuslag. På måndagen debatterades förenklingspaketet i EU-parlamentet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Medan mitten-högergruppen EPP och den nationalkonservativa ECR vill påskynda och utöka lagändringarna, varnar Socialdemokraterna och De gröna för att det snarare handlar om avreglering än förenkling. Samtidigt ställs frågan på sin spets: ska mitten-högern samarbeta med ytterhögern eller hålla fast vid den nuvarande breda koalitionen?

Under debatten stod det klart att EPP, där svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, vill få till ett ”brådskande genomförande” av lagstiftningen och även genomföra fler förenklingar. Den svenska EU-parlamentariken Tomas Tobé (M) var en av de ledamöter som förde EPP:s talan.

– Vi kan göra mer för att förenkla denna lagstiftning och EPP kommer att driva på för ytterligare åtgärder i de kommande förhandlingarna. Vi kan, och vi uppmanar också alla konstruktiva krafter i denna kammare att gå med oss ​​i detta, sade han.

ECR, där Sverigedemokraterna ingår, är inne på samma linje men med ännu hårdare tongångar. Bland annat sade den polske parlamentsledamoten Tobiasz Bocheński under debatten att ”vi måste slänga många direktiv i papperskorgen, där de hör hemma”.

– Det ligger mycket arbete framför oss för att bli av med de onödiga bördorna från vår ekonomi. Omnibusförslaget behöver ändras och utökas, sade han.

S&D, där Socialdemokraterna ingår, uppger att de välkomnar förenklingar, men anser att EU-kommissionens förslag inte handlar om förenklaring utan snarare om avreglering.

– Ni pratar om tillväxt och jobb; vi pratar om tillväxt och bra jobb, för fruktplockaren från Marocko, för barnet som ska gräva mineraler eller transportarbetaren som levererar våra produkter, sade den tyska EU-parlamentarikern Gabriele Bischoff.

Därefter riktade han sig direkt till Tobias Tobé genom att understryka vikten av att EPP väljer bort ett samarbete med de mer högerorienterade grupperna.

– Herr Tobé, i stället för att prata med de andra politiska grupperna, som S&D, som Renew och som De gröna, marscherar ni cowboyliknande fram, utan samtal, för att komma fram till en snabb procedur (…) Du har valet: att förhandla med oss ​​för att förenkla, och för att bättre skydda små och medelstora företag, eller så går du till höger, men det kommer att få konsekvenser för hela den juridiska perioden. I den meningen hoppas jag att du tar ditt förnuft till fånga, sade han.

Den tyska EU-parlamentarikern Pascal Canfin, som tidigare varit ordförande för parlamentets miljöutskott, gav samma budskap och underströk att samarbete med extremhögern innebär ett brutet förtroende för Ursula von der Leyens mittenorienterade majoritet.

Han betonade samtidigt att Renew-gruppen är redo att gå snabbt fram med förslaget, baserat på vad EU-kommissionen lagt fram.

– Ni har valet, och vi, Renew, är redo att gå mycket snabbt, baserat på kommissionens förslag. Vi kan diskutera detaljerna, men balanspunkten, till exempel om CSRD, som är en av texterna i detta ”omnibus”-paket, passar oss överlag. Det innebär förvisso uppskjutningar, men de element som är absolut nödvändiga för oss, såsom den så kallade principen om dubbel materialitet, bibehålls.

Den gröna gruppen, där Miljöpartiet finns med, beskriver Omnibus-förslaget som en ”massiv nedreglering” som underminerar den gröna omställningen. De ser också risken att det avskräcker investerare som de menar redan är på väg mot en mer hållbar förändring. Den franska EU-parlamentarikern Marie Toussaint vände sig även hon till högern under sitt anförande.

– Under sken av förenkling är det ni föreslår en aldrig tidigare skådad försvagning av skyddet för den europeiska ekonomin. Medan Europa är hotat väljer ni avreglering snarare än suveränitet, säger hon.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste