Helena Nylén är ny vd på FTI

Karriär Helena Nylén ny vd på FTI. Hon kommer direkt från Spendrups, och ser den nya rollen som ett hedersuppdrag. Samtidigt kan hennes jobb komma att förändras om ett år då regeringen nu utreder framtiden för branschen.

Helena Nylén är ny vd på FTI
Helena Nylén, vd för FTI. Foto: FTI

Helena Nylén var tidigare varuförsörjningsdirektör på Spendrups. Men sedan första september är hon ny vd för Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI.

– Det känns jättehärligt. Jag är hedrad och glad. Jag trivdes väldigt bra på Spendrups, men när det här dök upp kunde jag inte låta bli.

Varför kunde du inte låta bli?

– Det är ett samhällsuppdrag som engagerar så många i det här landet. Och det finns ett så stort miljöengagemang i världen. Att få vara en del av det här och påverka hur vi använder jordens resurser på ett mer smart sätt känns enormt spännande. På Spendrups jobbade jag med det cirkulära och fossilfria, och här blir det mer i andra änden och se till att cirkeln sluts, säger Helena Nylén.

Vad tar du med dig från din tidigare tjänst in i den här?

– Att producenterna idag vill ställa om och göra verksamheten mer cirkulär och fossilfri. Förpackningarna är en del i den klimatbelastning som sker om man inte hanterar det på ett miljömässigt och hållbart sätt. Det tar jag med mig, att jag vet att engagemanget finns där och att de flesta producenter gör det här på riktigt, säger Helena Nylén.

Vilka är de stora frågorna som behöver lösas inom branschen?

– Även om vi har ett utav världens bästa system för att samla in förpackningar så finns det mer att göra. Designen på förpackningarna är en sak. Att man tittar på hur man använder mer återvunnet material, eller hur man designar en förpackning med flera material så att den är lätt att ta isär. Det ska vara lätt för konsumenterna, säger Helena Nylén och fortsätter:

– En annan sak som slagit mig hur mycket som hamnar i soporna som inte ska hamna där, exempelvis plast. Jag tänker att vi behöver öka insamlingen och få bort förpackningar ur soporna. Hamnar de inte i våra kärl, får de aldrig ens chansen att kunna återvinnas. Och sedan måste efterfrågan, drivkraften och incitamenten från företag att använda återvunnet material öka.

Framtiden oviss kring producentansvaret

Just nu jobbar Miljödepartementet med en intern utredning av producentansvaret för förpackningar. Syftet är att se över vem som bär på ansvaret för insamlingen av förpackningarna, om det är företagen eller kommunerna. Utredningen ska presenteras under hösten och ett beslut väntas tas i juni nästa år.

Hur ser du på FTI:s roll på lång sikt i återvinningsbranschen?

– Vi tycker det ska bli väldigt skönt när den här nya förordningen presenteras nästa år. Men tills dess att vi vet vad regeringen vill så måste vi agera för att göra det bästa här och nu, säger Helena Nylén och fortsätter:

– Vi får hålla två tankar i huvudet samtidigt. Vi är medvetna om att marknaden och spelreglerna kan förändras men här och nu ska vi fortsätta öka intresset för återvinning och samla in samt återvinna så mycket förpackningar vi bara kan.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.