nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Handlingsplan för giftfri vardag klar

Miljömålsberedningen har lämnat sitt betänkande till miljöminister Lena Ek och hoppas på krafttag mot de farliga kemikalierna. Riksdagens mål är att skapa en giftfri miljö till år 2020.

  • Annons 1

Förslaget innehåller bland annat att förskolor och skolor borde kemikaliesaneras och att alla farliga kemikalier som exempelvis Bisfenol a snabbt borde fasas ut elelr ersättas med mindre farliga ämnen. Ftalater, som gör plaster mjuka, har till exempel förbjudits i leksaker och barnvårdsprodukter men får fortfarande användas i plastmattor, duschdraperier och andra plastartiklar i hemmet och kan spridas i damm.

– Miljögifterna finns överallt omkring oss i vår vardag. Om riksdagen följer Miljömålsberedningens plan kan folkhälsan förbättras och samhällskostnader och miljöskador minskas. Det är allvarliga sjukdomar som riskerar följa i miljögifternas spår: det handlar om cancer, diabetes, fetma, autism och störd reproduktion, säger Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen och rådgivare i Miljömålsberedningen i ett pressmeddelande.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Han hoppas på mer innovation kopplat till klimatfrågan

Vem finns bakom lucka 18? Jo, Tommy Borglund, universitetslektor vid Örebro universitet. Han berättar om hans höjdpunkt på året – starten av Sveriges första masterutbildning inom företagsekonomi och hållbarhet.