Handlingsplan för giftfri vardag klar

Miljömålsberedningen har lämnat sitt betänkande till miljöminister Lena Ek och hoppas på krafttag mot de farliga kemikalierna. Riksdagens mål är att skapa en giftfri miljö till år 2020.

Förslaget innehåller bland annat att förskolor och skolor borde kemikaliesaneras och att alla farliga kemikalier som exempelvis Bisfenol a snabbt borde fasas ut elelr ersättas med mindre farliga ämnen. Ftalater, som gör plaster mjuka, har till exempel förbjudits i leksaker och barnvårdsprodukter men får fortfarande användas i plastmattor, duschdraperier och andra plastartiklar i hemmet och kan spridas i damm.

– Miljögifterna finns överallt omkring oss i vår vardag. Om riksdagen följer Miljömålsberedningens plan kan folkhälsan förbättras och samhällskostnader och miljöskador minskas. Det är allvarliga sjukdomar som riskerar följa i miljögifternas spår: det handlar om cancer, diabetes, fetma, autism och störd reproduktion, säger Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen och rådgivare i Miljömålsberedningen i ett pressmeddelande.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.