Så gör du rapporteringen enklare – expertens tips om nya ESRS

Hållbarhetsredovisning Genom att fokusera på det strategiskt viktiga redan nu kan hållbarhetsansvariga både effektivisera processen och skapa större värde i sin rapportering. Sara Lissdaniels på FAR berättar vilka synpunkter de lämnat för att förenkla ESRS.

Så gör du rapporteringen enklare – expertens tips om nya ESRS
Sara Lissdaniels, FAR. Foto: FAR

Arbetet med att förenkla den europeiska hållbarhetsstandarden ESRS pågår för fullt. I sitt remissvar till EFRAG, European Financial Reporting Advisory Group, lyfter branschorganisationen FAR särskilt behovet av att göra rapporteringen mer överskådlig och praktiskt hanterbar – utan att tumma på kvalitet eller syfte.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Två centrala punkter är behovet av en tydligare tillämpning av dubbel väsentlighet och en bättre struktur för rapporteringskraven, enligt remissvaret som FAR har lämnat inom ramen för EU-kommissionens Omnibus-initiativ.

– Det viktigaste i arbetet med standarderna, som nu EFRAG jobbar med, är att få till ett tydligare ramverk. För det i sig ser vi som en förenkling, säger Sara Lissdaniels, auktoriserad revisor och hållbarhetsspecialist på FAR, till Miljö & Utveckling.

En av de mest påtagliga förändringarna som föreslås av FAR gäller väsentlighetsbedömningar – ett område där många företag haft stora svårigheter. FAR föreslår att begreppen ”impact”, ”risk” och ”opportunity” förtydligas och att det blir tydligt att det är de väsentliga risker, möjligheterna och påverkan, som ska identifieras. Även informationsväsentlighet behöver lyftas fram mer – både på datapunkts- och KPI-nivå.

– Den dubbla väsentlighetsanalysen, det är där allting börjar. Och redan där har det varit svårt för företagen egentligen att utvärdera. Vad är det som är väsentligt? Och hur mycket behöver vi rapportera på? Hur mycket ska vi skriva om den här processen? säger hon.

Hon beskriver också hur själva rapportskrivandet blivit en börda.

– Själva skrivarbetet har varit tidskrävande. Man har upprepat väldigt mycket och beskrivit väldigt detaljerat i det här arbetet och hur processen har sett ut. Det har varit svårt att egentligen fånga upp vad det är som är viktigt i texten.

”Skrota inte allt”

Även om nya versioner av ESRS förväntas träda i kraft för räkenskapsåret 2027, med frivillig tillämpning redan 2026, är det redan nu viktigt att reflektera över det egna arbetssättet.

– Skrota inte allt, utan dra nytta av de strategiska insikterna som du kan få av den dubbla väsentlighetsanalysen. Se den som ett verktyg och dra nytta av de insikterna, säger Sara Lissdaniels.

Hon fortsätter:

– Fokusera på delarna som faktiskt påverkar företagets affärsstrategi, och mindre på compliance-delarna – att du ska beskriva din process och ha massa formalia.

FAR föreslår att narrativ information förenklas och delvis flyttas till noter för att öka användbarheten.

– Det blir mycket upprepningar. Det blir lite kopiera och klistra in, det tar sin tid och man ska kolla att det är samstämmigt. Så att strömlinjeforma– det kan ju förenkla rapporteringsprocessen.

Samtidigt varnar FAR för att förenklingarna inte får urvattna ramverkets syfte.

– Risken finns ju att EU liksom missar målet. Det finns ju ett väldigt tydligt syfte med att ha ramverket i grunden. Och det är att det ska finnas relevant information. Den ska vara jämförbar. Den ska vara tillgänglig och tillförlitlig. Det handlar om att inte tänka förenkling bara som en enkel matematisk övning, utan att tänka förenkling som ett större begrepp. Att det också handlar om en ökad tydlighet, och om att kunna kapa bort stoff – fokusera på det verkligt väsentliga i stället, avslutar hon.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste