Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

”Ha lampan tänd på Earth Hour”

Debatt När lamporna släcks under Earth Hour manifesterar allt fler människor sitt klimatengagemang. Men, när timmen är över får det inte vara ”business as usual”, skriver Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen och Juha Mennander, vd Caverion Sverige, i en debattartikel.

”Ha lampan tänd på Earth Hour”
Peter Knutson

Det visar inte minst den nya och snabbt växande miljörörelsen, där miljoner ungdomar i över 100 länder just nu protesterar högljutt och ställer krav på politiker, näringsliv och hela vuxenvärlden. Det är dags att vi tillsammans börjar jobba för en bättre framtid och att vi ställer oss frågan, ”vad kan vi göra, här och nu, som ger resultat?”

En del av lösningen finns just i vår bransch. Fastigheter står i dag för omkring 40 procent av den totala energianvändningen i Sverige. Ska vi nå riksdagens klimatmål, måste byggnaders energianvändning minska radikalt de närmaste 20 åren.

Om du, som många av oss, bor i ett lite äldre hus behöver du inte leta länge för att hitta exempel på lösningar som gör skillnad. Tumregeln är: ju äldre fastighetsteknik, desto mer energi används.

Stort renoveringsbehov

Problematiskt, eftersom en stor del av fastighetsbeståndet i Sverige är äldre. Enligt en rapport om renoveringsbehovet i Sverige från 2018 kan vi konstatera att 800 000 av våra befintliga bostäder behöver renoveras, varav 300 000 av dessa är i akut behov av renovering där underhållet av fastighetstekniken ofta är eftersatt.

Effektivare alternativa värmekällor och ventilationslösningar är viktiga delar i detta. Det krävs ny teknik och rätt affärsmodeller, för att minska energiåtgången genom smartare användning av ljus, luft, vatten, värme och kyla.

Brist på arbetskraft

Men för att vi skall kunna genomföra alla projekt som är till gagn för klimatet så behöver vi välutbildad arbetskraft som vill jobba med oss. Det råder omfattande brist på elinstallatörer, vatten-, värme- och sanitetsexperter och experter inom ventilation, larm, fiber, kyla med mera.

Beräkningar som vi har låtit göra av pensionsavgångar och nytillträdande visar att branschen skulle behöva runt 20 000 fler yrkesutbildade för att klara de samhällsmål som politikerna har satt upp för bostadsbyggande och energieffektivisering inom de närmsta åren.

Juha Mennander, vd Caverion Sverige

Välj ett yrke som gör skillnad

Därför föreslår vi att du har lampan tänd på Earth Hour. Använd istället timmen du skulle spenderat i ett nedsläckt rum till att fundera på hur du kan bidra till att Sverige når klimatmålen på riktigt.

Att välja ett framtidsyrke inom el eller vvs är ett ytterst handfast och konkret sätt att bidra till en bättre och mer klimatsmart värld. Vi behöver fler engagerade kollegor som vill hjälpa oss utveckla morgondagens lösningar och som vill vara med och bygga en grönare framtid.

Av: Ola Månsson, vd, Installatörsföretagen och Juha Mennander, vd Caverion Sverige

Läs mer: Giftfri miljö och rena hav viktigast för Moderaterna

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.