Guide: Så skapar du affärsnytta med hjälp av digitala produktpass

Hållbarhetsredovisning Snart rullas kravet på produktpass ut för flera produktgrupper inom EU. Syftet är att öka transparensen kring produkters innehåll, miljöpåverkan och livscykel. En ny spelbok guidar företag i hur de kan förbereda sig inför de nya reglerna – och hur arbetet kan skapa affärsnytta.

Guide: Så skapar du affärsnytta med hjälp av digitala produktpass
Foto: Adobe Stock.

Inom en snar framtid kommer produkter som säljs inom EU att behöva ha ett digitalt produktpass. Det digitala produktpasset är en form av digital identitet som kopplas till varje enskild produkt. Genom passet, som ska kunna läsas av med exempelvis en QR-kod, ska konsumenter få tillgång till information om till exempel tillverkningsprocess, materialens ursprung, koldioxidavtryck, reparationsmöjligheter och återvinning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

De första kraven börjar gälla 2026 för produkter som batterier, textilier och vissa byggprodukter. Därefter är planen att omfatta fler produkter fram till 2030.

För att hjälpa företag att komma igång med arbetet har nu en ny spelbok tagits fram av Finnpass-nätverket, som drivs av forskningsinstitutet Sitra och VTT. Spelboken guidar företag i hur de praktiskt kan planera och införa produktpass i sin verksamhet.

Fakta

Så förbereder du ditt företag för digitala produktpass

1. Kartlägg din roll i värdekedjan
Identifiera om ditt företag agerar som tillverkare, importör, underleverantör eller dataleverantör – och vilka skyldigheter som följer med rollen.

2. Börja samla in relevant data
Samla in information om material, tillverkning, miljöpåverkan, livslängd, reparation och återvinning. Säkerställ att informationen är digital, korrekt och spårbar.

3. Samverka med dina leverantörer
Etablera rutiner för att hämta in data från underleverantörer och skapa gemensamma arbetssätt för datadelning i hela värdekedjan.

4. Se över din digitala kapacitet
Utvärdera företagets IT-system. Kan de hantera och dela data enligt DPP-kraven? Identifiera behov av integrationer eller nya digitala lösningar.

5. Utse ett ansvarsteam
Fördela tydligt ansvar internt. Säkerställ samordning mellan hållbarhet, IT, produktion, inköp och kommunikation.

6. Testa med ett pilotprojekt
Börja i liten skala, till exempel med en produkt eller en produktlinje, för att lära och kunna skala upp senare.

7. Följ utvecklingen av regler och tidslinjer
Håll dig uppdaterad om EU:s ekodesignförordning och när olika produktgrupper omfattas av DPP. Textil, batteri och metall är först ut.

8. Utforska affärsmöjligheterna
Se DPP som mer än ett regelkrav – använd informationen för att skapa nya tjänster, stärka kundrelationer och förbättra produktdesignen.

Källa: Implementera det digitala produktpasset – En guidebok för företag

Trots att vissa standarder fortfarande är under utvecklingen, uppmuntrar spelboken företag att börja redan nu.

– Den ekonomiska betydelsen av produktpass, både vad gäller fördelar och investeringar, är betydande. Företag bör ta initiativ nu och ta del av möjligheterna och kraven som produktpass medför. Vi har skapat spelboken genom ett omfattande samarbete och den ger vägledning för att komma igång, säger Taru Rastas, forskare på Sitra i ett pressmeddelande.

Spelboken betonar också att arbetet med digitala produktpass kan hjälpa företag att skapa affärsnytta. Bland annat genom att stärka varumärket genom ökad transparens, skapa nya cirkulära tjänster, stärka kundrelationer och förbättra produktdesignen.

– Företag som redan har testat och börjat använda produktpass har fått nya perspektiv på affärsverksamheten. Inom textilindustrin utvecklar flera företag nya koncept med hjälp av produktinformation, från produktdesign till mervärdestjänster som erbjuds kunder eller underhållstjänster som förlänger produkternas livslängd, säger Taru Rastas.

Fakta

Så kan digitala produktpass skapa affärsnytta

1. Stärk ditt varumärke genom transparens
Genom att öppet visa upp produktens ursprung, miljöpåverkan och cirkulära egenskaper – till exempel hur den kan repareras eller återvinnas – kan företag vinna kundernas förtroende. DPP ger ett trovärdigt underlag för hållbarhetskommunikation och hjälper till att särskilja produkter i en alltmer värderingsstyrd marknad.

2. Skapa nya tjänster runt produkten
När du har tillgång till detaljerad produktdata kan du bygga tjänster kring den: underhållsavtal, förlängda garantier, produktåtertag, prenumerationsmodeller eller reparationstjänster. DPP ger informationen du behöver för att erbjuda dessa tjänster effektivt och datadrivet.

3. Förbättra produktdesign och innovation
Insikter från DPP-data – som användningsmönster, materialval eller återvinningsgrad – kan användas som input i produktutveckling. Det möjliggör bättre materialval, längre livslängd, enklare reparation och smartare design för återanvändning.

4. Utveckla cirkulära affärsmodeller
DPP gör det möjligt att följa produkten även efter försäljning. Det öppnar dörren för affärsmodeller där produkter hyrs ut, återtas, återtillverkas eller säljs vidare. Information om produktens skick och historik blir avgörande för att bygga trovärdiga andrahands- eller ”second life”-tjänster.

5. Optimera leverantörskedjan
Med tydlig data längs hela värdekedjan kan företag identifiera flaskhalsar, ineffektiva processer och hållbarhetsrisker. Det skapar möjligheter till effektivisering, bättre upphandling och samarbete med rätt partners.

6. Automatisera och förenkla efterlevnad
Eftersom DPP är strukturerat och digitalt kan det integreras i rapportering, revision och certifieringsprocesser – vilket sparar tid och minskar risk för fel. Det kan även användas för att möta krav från investerare eller offentliga upphandlingar.

7. Differentiera dig i upphandlingar och export
Produkter med ett digitalt pass som tydligt visar hållbarhetsprestanda kan bli konkurrenskraftiga i både privata och offentliga upphandlingar, särskilt på marknader där transparens och miljökrav blir allt viktigare.

Källa: Implementera det digitala produktpasset – En guidebok för företag

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.